[Nettavisen/Fredrikstad Blad] Det har lenge vært ventet at momsfritaket for elbiler står for fall, og i revidert statsbudsjett varsler nå regjeringen at dette nå skjer.

I regjeringsplattformen står det at elbiler skal betale en såkalt toppmoms for kjøpssummen over 600.000 kroner, noe som noe som er en helt ny måte beregne moms på.

Det kompliserte i ordningen var årsaken til at dette ikke ble innført allerede i år, og nå melder NRK at regjeringen i stedet har valgt en annen teknisk måte å løse dette på:

Det vil bli moms på hele kjøpsbeløpet, men en får en tilskuddsordning for å dekke beløpet for de billige bilene. Ifølge NRK står det i budsjettet at «tilskuddsordningen skal speile et merverdiavgiftsfritak for kjøpsbeløp opp til 500.000 kroner».

Det vil i så fall bety at elbiler som koster over 500.000 kroner vil bli dyrere.

Elbilforeningen: – Dobbelt løftebrudd

Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu raser over det som kommer frem:

– Dette er et dobbelt løftebrudd. De går både bort fra at dette skulle vær en avgiftsbasert ordning, og de senker taket fra 600.000 til 500.000 kroner, sier Bu til Nettavisen.

I praksis betyr dette at staten hvert år fremover må budsjettere med hvor mye de ønsker å kompensere elbilkjøpere, i stedet for at det er justering av selve avgiftsordningen.

– Dette er et forslag som er helt håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Det spenner bein under Norges mest vellykkede klimasatsing så langt. Her gjør de klimapolitikk til en saldelingspost på budsjettene. Det kommer til å feile totalt, og blir en budsjettdiskusjon hvert år. Her trenger forbrukerne forutsigbarhet, sier hun.

Ifølge Bu fremstår ordningen også like gjennomtenkt.

– Hvordan påvirker dette import/eksport av biler? Og hva med leasing? Alle de kommunene som nå er pålagt å gå for nullutslippskjøretøy. Hva skjer med de inngåtte avtalene?

Detaljene får vi når statsbudsjettet legges frem 10.45.