Etter rasismedebatt rundt julekalender-programmet «Nisser over skog og hei», har satirenettsiden Nyhetshjulet kastet seg på med en artikkel om «Tre nøtter til Askepott».

«Nisser over skog og hei» ble tatt av skjermen på grunn av en blackface-karakter som mange mente var rasistisk, melder Nettavisen.

Nyhetshjulet skriver i sin artikkel:

«Nå melder også NRK seg på krenkefesten: Den årelange tradisjonen med at statskanalen sender den Tsjekkoslovakiske filmen Tre nøtter til Askepott på julaften er nå en saga blott. NRK har den siste tiden mottatt en rekke storm av klager fra mennesker med nøtte-allergi, som føler seg krenket og ekskludert av filmen».

- Derfor trenger vi kildekritikk i skolen

Artikkelen har ført til en rekke henvendelser til NRK. På Facebook har NRK-journalist og -produsent Vidar Eidhammer lagt ut en post der han forteller om henvendelsene om «Tre nøtter til Askepott»:

- Det får ganske mange til å gå bananas på vår stakkars publikumsservice. Dette folkens, er årsaken til at vi trenger kildekritikk i skolen og at du tar onkelen din i rette når han tar feil på internett, skriver Eidhammar (Nettavisen har tatt seg frihet til å oversette innlegget fra nynorsk).

Leder Carina Berge i NRKs publikumsservice kan berolige seerne med at «Tre nøtter til Askepott» ikke blir tatt av skjermen. Hun sier de har fått en del henvendelser og svarer alle at de slipper å bekymre seg.

Ikke første gang

Berge sier at henvendelser etter satire-artikler på nett, ikke er nytt.

- I fjor verserte det rykter om at vi skulle ta «Grevinnen og hovmesteren» av skjermen, sier hun til Nettavisen.

Da var det satirenettstedet Vredens Gnag som hadde informert om at det klassiske innslaget hadde fått metoo-kritikk.

- Det blir ikke julestemning av at en kvinne kommanderer en beruset ansatt til sex, sa ikke NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen til Vredens Gang dengang.