Som et svevende tak på trestammer blir Skogfinsk museum liggende ved Rotnas bredd vest for Svullrya sentrum. Opplevelsen av det skogfinske starter allerede når man får øye på museet, og det blir noe hemmelighetsfullt og mystisk over området.

Det vekker nysgjerrighet, og det var mange som hadde vært inne og sett på forslagene i arkitektkonkurransen. Mange var enige i at det var riktig vinner som var kåret. Fire venner fra Sverige, Tsjekkia og Italia møttes i Danmark og tegnet vinnerutkastet.

Som har fått navnet «Finnskogens Hus». Fire fornøyde arkitekter takker for æren, og ser fram imot et videre samarbeid med Norsk Skogfinsk for å få alle detaljene på plass.

LES OGSÅ: 203 tegnet det nye museet – her er vinneren

Skog som ramme

Daglig leder Dag Raaberg håper de kan komme med i statsbudsjettet for 2019, slik at byggestart kan bli 2020.

– De fire vant fordi de kom med et spennende forslag. Praktisk og god utnyttelse av arealet, og det er tilrettelagt for trinn to, en utvidelse. Dette vil bli et spennende bygg med skogen som rammer inn bygget, sier Dag Raaberg, og viser til at man kan se skogen gjennom hele bygget. At de har ei tegning til museet klart, ser han på som en stor dag for Finnskogen.

 

– Vi ble veldig glade. Vi har samarbeidet om tegningen, og ble så overrasket da vi fikk telefonen om at vårt forslag vant. Tre av oss har sittet i København og tegnet, og vi synes jo at vårt forslag ble best, sier Filip Lipinski, som har hatt med seg Andrea Baresi, Juras Lasovsky og Hanna Johansson.

Alle fire synes det blir spennende å realisere drømmen, og de synes det er veldig stort å vinne en slik arkitektkonkurranse. 203 leverte forslag.

– Vi har ikke helt forstått dette ennå, og vi håper å få se det ferdige bygget om noen år, sier de fire vennene.

Fullsatt kro

Det skortet ikke på gratulasjoner og lykkønskninger ved Finnskogen Kro og Motell mandag. Den finske ambassaden, fylkeskommunen, nabokommunene både i Norge og Sverige og Anno museum møtte opp.

Finnskogens innbyggere kom i sin flotte Finnskogbunad, og det ble også framført sang skrevet av Åsta Holth. Sinikka Langeland sørget for musikk og sang med kantela. Kjetil Skaslien har skrevet en egen hyllest til Finnskogen, og hadde med seg datteren Cecilie på framføringen.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis.