Runa Kvendseth fra Oslo er en av de nye stjernene på den norske kokkehimmelen. 25-åringen kjemper om å bli norgesmester og vår neste representant i Bocuse d’Or, først i Trondheim i januar 2024, deretter «The Grand Final» i Lyon året etter.

Kvendseth vil, hvis hun vinner, bli den første kvinnelige kokken som vil representere Norge.

– Jeg tenker ikke så mye over det. Jeg føler jeg har vært en del av gutta fra dag en, sier Kvendseth i podkasten Stavrum & Eikeland.

På teamet til Kvendseth har hun med seg to kvinner, som commis Tonje Sve, som vil assistere Kvendseth på kjøkkenet, og som «coach» Eline Sofie Sunde. Det er ikke tilfeldig at det er to kvinner.

– Dette er girl power, sier Kvendseth.

– Du fikk pallplassen fordi du er en dame

Kokkemiljøet er kjent for å være relativt hardt og brutalt. Også Kvendseth har fått føle på det.

– Jeg har fått noen kommentarer som; «du fikk den pallplassen der fordi du er en dame, fordi det er politisk korrekt å sette deg der». Den er litt sånn; «unnskyld meg!», sier Kvendseth.

– Det er flere som har sagt det, fortsetter hun.

Det var ikke gitt at Kvendseth skulle bli stjernekokk, da hun vokste opp på Toro-mat. Til Stavrum & Eikeland forteller hun blant annet om hva som driver henne, hva som skal til for å vinne, hennes favorittmat, hvorfor så mange norske kokker er i verdensklasse, og ikke minst allergihysteriet blant mange.

– Mange gjester sier de har allergier, men de har ikke allergier, sier Kvendseth.

– Mange kan ikke spise brød, men de bestiller øl. Det er provoserende, fortsetter den unge stjernekokken.

Hør hele podkasten med Runa Kvendseth her: