Formålet med Friluftslivets år 2015 er å gi friluftsliv økt oppmerksomhet og få flere nordmenn til å drive friluftsliv i en eller annen form.

I denne sammenheng pakket ordførerne i Sør-Odal og Nord-Odal, Anne Mette Øvrum og Lise Selnes, sekkene og overnattet ute. I det som må kalles ekte norsk vinternatur, med tilhørende snøstorm, fikk de virkelig føle på villmarksfølelsen.

Vært ute en vinternatt

– Vi politikere sier ofte at at vi har vært ute en vinternatt før, så nå kan vi alle fall si det med god samvittighet, sier ordfører i Sør-Odal, Anne Mette Øvrum.

Hun og ordførerkollega fra Nord-Odal, Lise Selnes, ble invitert av Odal turlag til å gå en «tur» ut i den nære naturen.

– Vi visste det var en lang gåtur. Det ble utfordrende og det var gøy å kjenne på mine grenser, sier Lise Selnes.

Songkjølen ligger drøyt en kilometer i luftlinje fra fylkesvei 24. Likevel får du ved kun 15 minutters kjøring et miljøskifte som må oppleves.

Alt av belysning opphører og man snur seg undrende rundt i bilen når man passerer et hus, langt unna der man kunne tro at noen ønsket å bo.

Gode opplevelser

Det er først når man parkerer bilen og går ut i det som må kalles blindende mørke at dine oppfatninger endres og sansene våkner.

– Det ble mye bedre enn jeg forestilte meg, sier Anne Mette.
Både hun og Lise er krystallklare på at de positive opplevelsene sitter igjen lenge etterpå og man får en følelse av tilfredshet.

– Er man riktig kledt og har rett innstilling får man bare gode opplevelser, sier Lise.

Ordførerne skal ikke anklages for å velge den lette turen. Turen opp til Songkjølen bragte selv en journalist tidvis i kne, samtidig som den åpnet opp øynene i stummende mørke og magisk stillhet.

– Dette er Norge. Det ble bare prikken over i'en med snø, det er dette som er utefølelsen, sier Anne Mette.

Anbefaler turen

– Anbefaler dere andre ordførere den samme turen?

– Absolutt. Vi er sikre på at alle våre ordførere er glade i friluftsliv, det er bare å komme seg ut, oppfordrer Lise og Anne Mette.

– Odal turlag kan være en døråpner inn i naturen, sier Lise.

Hjalmar Nergaard, i Odal turlag var svært imponert over ordførerne.

– Det var veldig hyggelig å møte de på en annen arena, sier Nergaard.

Songkjølen ble valgt ut på grunn av sin relative nærhet og tilhørende isolasjon. Formålet med Friluftlivets år 2015 er nettopp å bruke den nære naturen som utgangspunkt. Og kun 15 minutter unna veien ligger en perle som, under snøfall, er uten sidestykke når det kommer til definisjonen på norsk natur.

– Vi var litt uheldige med været. Både Anne Mette og Lise var uanfektet og ga bare positivitet tilbake, det var hyggelig, sier Nergaard.