«Drømmen om en normal jul», var tittelen på Glåmdalens leder på julaften i fjor. Etter en høst med stadig færre koronarestriksjoner, måtte Jonas Gahr Støre og hans regjering stramme til igjen i desember. Julen 2021 ble, i likhet med året før, sterkt preget av høye smittetall, munnbind og regler for hvor mange mennesker vi kunne møte. Det var et tøft tilbakeslag. De fleste av oss trodde nok ved inngangen til desember i fjor at vi var ferdige med de mest inngripende tiltakene.

Så vi drømte om en normal jul i 2022. En feiring uten begrensninger på hvor mange vi kunne invitere, hvem vi kunne klemme og hvor vi kunne bevege oss. Og det har vi fått. Selv om smittetallene igjen peker oppover, skaper ikke det lenger panikk eller fremkaller inngripende tiltak. FHI varslet senest torsdag denne uka at det nå er et stort og økende omfang av luftveisinfeksjoner i befolkningen. Ikke bare korona, men også influensa og RS-virusinfeksjoner. Likevel feirer vi, så sant vi er friske, jul og nyttår med hvem vi vil og hvordan vi vil.

Likevel føles det ikke helt som om drømmen om en normal jul realiseres i år heller. Putins blodige angrepskrig på et naboland har bragt ufred til Europa. Vi føler oss ikke like trygge som før. Ikke når vi ser hva mannen med makten i Russland er kapabel til å foreta seg. I mangel av suksess på slagmarken slår nå de russiske styrkene ut sentral infrastruktur. Ukrainere sulter og fryser.

Ringvirkningene vi kjenner av krigen er naturligvis bagatellmessige ved sammenligning, men like fullt alvorlige nok for dem som rammes hardest. Og det er, som så ofte før, de som har minst fra før.

Energimarkedet er fullstendig ute av balanse. Og selv om bensin- og dieselprisene har sett noe mer normale ut de siste par ukene, er strømmen fortsatt svindyr. Mange kvier seg for å skru opp varmen når kulda kommer krypende. Strømstøtten hjelper, men høye strømregninger blir det likevel. På toppen kommer stigende renter og rekordhøye matvarepriser.

Så nei, det føles ikke helt som en normal jul i år heller. Så vi får si som vi sa i 2021: Vi krysser fingrene for neste år.

God jul!