De ukrainske danserne Olga Etkalo (34) og Alina Slavinska (33) ber i et intervju med Glåmdalen oss om ikke å glemme krigen i hjemlandet deres. Det er dessverre en betimelig påminnelse. For etter et voldsomt engasjement de første ukene etter Russlands invasjon, er det nok ingen tvil om at praten rundt kjøkkenbordene oftere handler om renteøkninger, dyr mat og strømpriser enn den siste utviklingen i Kharkiv.

«Folk trenger å se at ting er verre enn noen gang. Vi er begge to fra Kharkiv, og nylig bombet russerne skolen som lå rett ved siden av foreldrene mine sin blokkleilighet. De fortalte meg at vinduet på soverommet hadde blitt blåst inn av eksplosjonen», fortalte Alina Slavinska (33) til Glåmdalen denne uka.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sier i et intervju med VG at han bruker det meste av sin tid til å sikre støtte til Ukraina. Energikrisen i Europa er langt på vei et resultat av at Russland har skrudd igjen gasskrana til Europa. Skyhøye priser og potensiell strømmangel er resultatet. Vi står foran en tøff vinter. Men selv om det smerter, maner også Stoltenberg til fortsatt engasjement og støtte til Ukraina:

«Vi må huske at den prisen vi nå betaler, måles i kroner og øre og euro. Men prisen Ukraina betaler, måles i tapte menneskeliv hver eneste dag», sier Natos generalsekretær til VG. Han er sikker på at konsekvensene for Europa og verden blir mye verre dersom støtten svekkes og Putin lykkes i Ukraina:

«Da vil Putin vinne fram med brutal maktbruk etter å ha invadert et naboland, angrepet sivile mål og brutt internasjonal rett. Lar vi den type adferd vinne fram, så risikerer vi å betale en mye høyere pris senere – selv om levekostnadene nå smerter for mange mennesker», sier Stoltenberg til VG.

I Kongsvinger har Olga Etkalo (34) og Alina Slavinska (33) premiere på «RAn.dOM» på Scene U 17. september, en danseteaterforestilling der de ukrainske venninnene skal formidle historier knyttet til krigen gjennom dans.

Det blir et kunstnerisk bidrag i kampen for å få oss til fortsatt å engasjere oss. Det verste som kan skje, er at støtten smuldrer hen. Da vinner Putin. Og vi andre taper.