– Denne uka har vi hatt tilløp til flere slåsskamper i Jessheim sentrum. Vi har sammen med utekontakten avverget de fleste, men torsdag var det to gutter på 14 og 15 år som ble skadet. Vi fant også en gutt som bar kniv med et 20 cm langt blad. Den ble ikke brukt eller vist fram, men han hadde den på seg, forteller Anne Kathrine Hofseth Gundersen ved Ullensaker lensmannskontor.

Det har vært flere tilfeller hvor politiet har avdekket ungdommer i Jessheim sentrum som bærer kniv.

Ved 20-tida torsdag kveld ble politiet varslet om at et tosifret antall unge mennesker var involvert i en slåsskamp ved Døli barneskole. Det har også vært store ansamlinger av ungdommer i Jessheim sentrum og politiet og utekontaktene samarbeider med Jessheim storsenter og skolene for å avverge slåsskamper.

At ungdommer avtaler å møtes for å arrangere slåss kamper hvor noen slåss og andre er heiegjeng og tilskuere er kjent på Nedre Romerike, men har ikke vært like vanlig på Øvre Romerike.

– Nødt til å snakke med ungene sine

Nå har det blusset opp på Jessheim og politiet vil det til livs før noen blir alvorlig skadet, eller i verste fall dør.

– Det dreier seg ungdommer fra 13 til 20 års alder som har vært i Jessheim-området. At mange ungdommer samles og til dels er heiagjeng og tilskuere bekymrer oss i stor grad. Det har tatt seg kraftig opp og denne uka fått meldinger nesten daglig. Vi er redd det utdeles slag som kan være skadelige og i verste fall dødelige og at de som bærer kniv i verste fall bruker den, sier hun.

Det er i hovedsak snakk om ungdommer fra Øvre Romerike, men til dels også fra Nedre Romerike og Oslo. Noen er kjent for politiet, men det er også ungdommer som de aldri tidligere har vært i kontakt med. Ungdommene bruker sosiale medier og «nyheten» sprer seg ekstremt fort.

– Det kan virke som om det er helt vanlige ungdommer som tiltrekkes av dette. Alle foreldre må være oppmerksomme hvis de har ungdommer i alderen 12–20 år som er i sentrumsområdet. Akkurat nå er den oppblomstring på Jessheim. Det er nytt for oss.

Vil avverge flere slåsskamper

Nå gjør politiet i samarbeid med utekontaktene det de kan for å avverge flere slåsskamper i helgen.

– Nå er foreldrene nødt til å snakke med ungene sine og holde en viss kontroll på hvor de er. En ting er hvilke straffereaksjoner de kan få av politiet. Noe annet er de skadene man kan få. De som har ungdommer i rett alder må være flinke til å oppsøke sentrumsområdet og ikke være redd for å ringe politiet hvis de hører om avtalte slåsskamper, sier Hofseth Gundersen.

Det å avtale slåsskamper og delta i dette er straffbart, og man risikerer å få en sak på seg i ung alder.

Gutten som ble tatt med kniv blir anmeldt for bæring av kniv på offentlig sted. Politiet slår hardt ned på dette da skadepotensialet er stort.