Det var i begynnelsen av november Glåmdalen fortalte den gledelige nyheten om at SJ utvider det daglige rutetilbudet til fem avganger i hver retning mellom Oslo og Stockholm når den årlige nasjonale rutejusteringen gjennomføres 11. desember.

Nå viser det seg altså at de raskeste avgangene – som skal kjøres med moderne SJ3000-tog – likevel ikke kommer til å stanse i Kongsvinger det nærmeste året. Disse «snabbtogene» kommer ikke til å stanse i det hele tatt mellom Oslo og Arvika.

Affärschef Martin Drakenberg i SJ beklager at selskapet gikk ut med feil informasjon da satsingen ble lansert, og sier det skyldes en intern misforståelse.

Samtidig lover han at planen på lengre sikt er at alle passasjertog mellom Oslo og Stockholm skal stoppe i Kongsvinger for å slippe passasjerer av og på.

For kort snutid i Oslo

– Forklaringen er rett og slett at vi ikke har tilstrekkelig med snutid i Oslo før returen til Stockholm for å rekke å stanse i Kongsvinger. Det kan høres rart ut, men Kongsvingerbanen er kraftig overbelastet. Togene får ikke kjøre raskere enn 40 km/t gjennom Kongsvinger. Hadde norske jernbanemyndigheter latt oss få øke hastigheten, ville vi mest sannsynlig ha rukket å gjøre et opphold i Kongsvinger, forklarer Drakenberg til Glåmdalen.

Han legger til at infrastrukturen på banestrekningen også på svensk side av grensa er overbelastet.

For reisende fra Kongsvinger i østlig retning blir rutetilbudet fra 11. desember en morgenavgang klokka 8.58 med ankomst Stockholm 13.14, samt en ettermiddagsavgang klokka 15.55 med ankomst Stockholm 20.13. Togene fra Stockholm får ankomst Kongsvinger klokka 11.50 og 19.57.

På svensk side vil alle avganger få stopp i Arvika, Karlstad, Kristinehamn, Degerfors, Hallsberg, Katrineholm før ankomst til endestasjonen Stockholm.

Tror på løsning neste år

Av tekniske årsaker er for øvrig én av de to avgangene i hver retning fortsatt ikke tilgjengelig for bestilling på selskapets nettside, men SJ regner med at dette problemet blir løst ganske raskt.

– Når kan togpassasjerer fra Kongsvinger få gleden av å kunne bruke samtlige avganger mellom de to hovedstedene?

– Vår plan er at alle togavganger skal få et opphold i Kongsvinger fra og med neste rutejustering, altså fra desember 2023. problemet er altså at det er trangt om plassen på sporet, men vi tror forutsetningene for å få til dette er bedre om et år, sier affärschef Martin Drakenberg i SJ.