– Nav ingen løsning

VIL HA PLASS: Mali Granheim, Daniel Berteussen, Roy André Plassen jakter på lærlingplass. Nå går de på kurs for at jakten skal bli lettere. Foto:  Ole-Johnny Myhrvold

VIL HA PLASS: Mali Granheim, Daniel Berteussen, Roy André Plassen jakter på lærlingplass. Nå går de på kurs for at jakten skal bli lettere. Foto: Ole-Johnny Myhrvold

Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Den ene vil bli frisør, den andre maskinfører og den tredje rørlegger. Felles for dem alle er at de ikke får noen lærlingplass.

DEL

– Nå har jeg vært i Nav-systemet i ett år. Det er overhodet ingen løsning. Å få tilbud om å gå på kurs for å skaffe lærlingplass er bra, sier Roy André Plassen.

Han vil bli rørlegger, men har ikke fått plassen han trenger for å komme seg videre i utdanningsløpet.

Samarbeid

Det samme gjelder Mali Granheim som vil bli frisør og Daniel Berteussen som vil bli maskinfører. Nå er de sammen med flere andre i regionen inne på den andre uka på kurset ved Sentrum videregående skole, hvor de får hjelp og veiledning i jakten på lærlingplassen de sårt trenger.

Det er andre året Hedmark fylkeskommune satser på kurset ved hjelp av midler fra Utdanningsdirektoratet. Med i samarbeidet er Opplæringskontoret for industribedrifter, 7sterke opplæringskontoret for kommunesektoren og skolens egen karriereveileder for yrkesfag.

BISTÅR: Karriereveileder Odd Uno Sigvartsen, Erik Thomassen fra 7sterke, Tone Skulstad ved Opplæringskontoret for Østlandet og Marit Liberg fra Opplæringskontoret for kommunesektoren bistår lærlingsøkerne.

BISTÅR: Karriereveileder Odd Uno Sigvartsen, Erik Thomassen fra 7sterke, Tone Skulstad ved Opplæringskontoret for Østlandet og Marit Liberg fra Opplæringskontoret for kommunesektoren bistår lærlingsøkerne.

– Vi kontakter bedrifter i et forsøk på å hjelpe dem. De får råd om hvordan de bør gå fram i jakten på lærlingplass. I tillegg er en rekke aktører innom i løpet av kurset og gir tips og hjelp, forteller karriereveileder Odd Uno Sigvartsen som nå tar over denne jobben ved skolen.

Flere fikk plass

I fjor førte kurset til at en rekke avgangselever fra VG 2 kom seg videre i utdanningsløpet. Det er ofte her de unge dropper ut av utdanningen. Målet er det samme i år. Noen har en allerede lykkes å skaffe plass til, og en håper de aller fleste som deltar skal få nødvendig hjelp. Hvis så ikke skjer plikter fylket å opprette et videregående kurs med praksis i bedrift, der det også ender med at den det gjelder kan ta fagbrev.

Sigvartsen roser lokale bedrifter som stiller opp så langt de kan med å ta inn lærlinger. Erik Thomassen som representerer 7sterke sier de forsøker å gjøre sitt for å bidra til at unge skal havne i såkalt lediggang.

– Det er viktig å rekruttere unge til industriyrkene også. I 2035 vil det faktisk være mangel på 90.000 fagarbeidere dersom ikke flere rekrutteres til dette yrket, sier han.

Artikkeltags