Gress eller kunstgress? Det er spørsmålet som må besvares før Kongsvinger kommune legger nytt dekke på Gjemselund stadion.

HER KAN DU SE STABÆK - KIL DIREKTE - KAMPSTART 18.00 MANDAG

Fram til landslagssjef Ståle Solbakkens tordentale om bruken av kunstgress i norsk fotball i forrige uke, har de fleste av oss tatt det for gitt at det skulle legges nytt kunstgressdekke. Det har liksom bare handlet om man skal bruke plastgranulat i underlaget eller ei.

Så gjorde Solbakken det klinkende klart at «fotball skal spilles på gress», og etterlyste debatt og engasjement rundt dette temaet i Norge. Av klubbene i årets eliteserie, er det bare fem som inviterer til kamp på naturgress (Lillestrøm, Rosenborg, Haugesund, Sandefjord og Jerv).

Hva så med Kongsvinger i OBOS-ligaen? Vel, det oppleves iallfall ikke helt utenkelig lenger at KIL Toppfotball kan spille på gress igjen, når banen er klar etter skifte av underlag i sommer. «Jeg vil ikke spekulere i det ene og det andre, men geografisk sett ser jeg ikke noe som hindrer naturgress på Gjemselund», sa enhetsleder for KKEiendom Uno Frivoll til Glåmdalen i forrige uke.

Flere politikere uttrykker nysgjerrighet. At tilbakeføring til naturgress i det hele tatt er på agendaen i Kongsvinger, er oppsiktsvekkende. Og spennende. Og det sier en del om påvirkningskraften landslagssjefen fra Grue har i norsk fotball.

Så er det selvsagt ulemper med å bytte ut kunstgress med gress. Gressbaner må klippes og vedlikeholdes for å holde seg fine. Det er dyrt. Og de tåler ikke den massive bruken som kunstgressbaner ofte utsettes for, også i Kongsvinger. Skal hovedarenaen ha naturgress, trenger man andre treningsfasiliteter. Er det realistisk å få til i overskuelig framtid?

Vel, kanskje. Det eksisterer fortsatt planer om å videreutvikle Gjemselund-området med ny, moderne stadion, nye treningsbaner, bolig- og næringsbygg. Sist Glåmdalen skrev om planene, i 2019, sto Ø.M. Fjeld og KB-gruppen sentralt i prosjektet, sammen med KIL Toppfotball, naturligvis. I et slikt scenario er det slett ikke utenkelig å se for seg at hovedarenaen har gressbane, mens treningsfasilitetene er utstyrt med underlag som tåler den massive trenings- og kampmengden fotballen i Kongsvinger trenger.

Så kanskje er det for tidlig med gress allerede nå? Kanskje er en overgang til et naturlig underlag først realistisk dersom planene om nye Gjemselund stadion blir noe av.

Ståle Solbakken har naturligvis helt rett. Fotball nytes best på stadion. Og aller helst med spillere på banen som har naturgress under fotballskoa. Det må være målet også på Gjemselund.