– Vi har et full-rensingsanlegg

Godkjent: Driftsteknikker for Forsvarsbygg, Jens Lavik Sander har ansvaret for å sende inn vannprøver. FOTO: JENS HAUGEN

Godkjent: Driftsteknikker for Forsvarsbygg, Jens Lavik Sander har ansvaret for å sende inn vannprøver. FOTO: JENS HAUGEN

Artikkelen er over 4 år gammel

KONGSVINGER: Kongsvinger kommune får jevnlig resultater fra renseanlegget ved veteransenteret og finner ingen feil på vannkvaliteten der.

DEL

I en e-post til NIVA skriver Rolf Kihlman:

– Det jeg er engstelig for er at renseanlegget på veteranhjemmet ikke har funksjon for polymerbehanding av fosfor/fosfater, slik at slammet kan felles ut og fjernes. Ellers vil det felles ut i Bæreia, skriver han og får svar fra Jarl Eivind Løvik ved NIVA.

Mulig overgjødsling

– Etter det jeg kjenner til, har ikke Bæreias miljøtilstand med hensyn til mulig overgjødsling vært undersøkt i de senere årene, det vil si de siste 5–10 årene. Vi i NIVA har derfor ikke noe grunnlag for å vurdere dagens vannkvalitet eller eventuelle endringer i vannkvaliteten fra tidligere, skriver Jarl Eivind Løvik.

Fylkesmannen svarer

Ved miljøvernavdelingen ved fylkesmannens kontor på Hamar har de mottatt en henvendelse fra Sigrunn Elseth og har allerede vært i kontakt med Kongsvinger kommune.

– Vi har pratet med Kongsvinger kommune og de skal sjekke resultater av målinger ved renseanlegget på Bæreia, forteller senioringeniør Ragnhild Skogsrud ved miljøavdelingen til fylkesmannen i Hedmark.

– Det er vanskelig å si hva dette kan være, men absolutt noe vi må få sjekket opp. Vi avventer svar fra Kongsvinger kommune før vi kan foreta oss noe, sier Ragnhild Skogsrud.

Kommunen svarer

– Vi får jevnlige måleresultater veteransenteret og det viser at anlegget renser veldig bra. Disse resultatene sender vi til fylkesmannen, forteller Andreas Fuglum ved teknisk etat i Kongsvinger kommune som ikke har rukket å gjøre så mye med saken ennå.

– Vi må gjøre en vurdering selv for å finne fram til hva vi skal gjøre videre. Om vi skal foreta videre målinger er det for tidlig å kunne si noe om ennå, forteller Fuglum.

Moderne renseanlegg

– Dette er ukjent for meg, men jeg håper virkelig ikke vi er årsaken til dette, sier sjef for Forsvarets veteransenter Bæreia, John Petter Bachke og henviser Glåmdalen til Forsvarsbygg.

Der kan Jens Sander ved teknisk drift berolige hytteeiere og andre om at ikke noe ulovlig slipper ut i Bæreia fra veteransenteret.

– Ved veteransenteret har vi et moderne Biovac renseanlegg, det vil si et fullrenseanlegg som ble installert i 2012. Det er bygd for å ta det meste og vel så det, forteller Jens Sander.

Artikkeltags