LO-patruljen klar til start

 Hvert eneste år ser vi en rekke brudd på avtaleverket i arbeidslivet. De typiske bransjene har vi innenfor serviceyrkene, som for eksempel restauranter og kiosker, sier LO-sekretær Kristian Tangen.

Hvert eneste år ser vi en rekke brudd på avtaleverket i arbeidslivet. De typiske bransjene har vi innenfor serviceyrkene, som for eksempel restauranter og kiosker, sier LO-sekretær Kristian Tangen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Utelivsbransjen er verstingen for ungdom i sommerjobb. Ofte er kontraktene tvilsomme eller i strid med regelverket.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Snart rykker LO-patruljen ut. Sommerpatruljen skal også i år være vaktbikkje og besøke arbeidsplasser over hele landet for å følge med på arbeidskontraktene som er gitt ungdom med sommerjobb.

– Hvert eneste år ser vi en rekke brudd på avtaleverket i arbeidslivet. De typiske bransjene har vi innenfor serviceyrkene, som for eksempel restauranter og kiosker, sier LO-sekretær Kristian Tangen til NTB.

Mangelfulle kontrakter

Arbeidskontraktene kan ifølge Tangen være mangelfulle, uten spesifikasjon av arbeidstidens lengde eller hva slags arbeid som skal utføres og fastsatt lønn.

Blant verstingene er serveringssteder som har såkalte «solvakter». Det betyr at hvis været er dårlig eller at det er få gjester, sendes sommervikaren hjem.

– Dette gir ingen forutsigbarhet og er ikke i tråd med regelverket, sier Tangen, som understreker at en kontrakt ved ansettelsen løser mange av problemene.

Krav på opplæring

– Den som søker sommerjobb må ha en kontrakt som sier noe om timelønn og arbeidstid. Da vil det ikke bli noen tvister senere der ord står mot ord, sier LO-sekretæren.

Han poengterer også at ungdom i sommerjobber har krav på opplæring når det gjelder selve arbeidsområdet, men også innen helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen.

40 timer i uka

LOs sommerpatrulje oppfordrer også ungdom til å være oppmerksom på at vanlig arbeidstid er 40 timer i uka, og at det utover det skal betales overtid. Hvis det er jobb i en bedrift med tariffavtale, er arbeidstiden 37,5 timer.

Sommerpatruljen til LO, som i 27 år har fulgt opp arbeidskontraktene til sommervikarene, vil denne gang besøke rundt 5.000 arbeidsplasser. Det er tillitsvalgte i LO som utfører denne jobben. (ANB-NTB)

Artikkeltags