Gå til sidens hovedinnhold

Eda får Nordens største matbutikk

Artikkelen er over 8 år gammel

Med 120 ansatte og 15.000 kvadratmeter butikkareal, vil Hypermat som nå bygges i Charlottenberg bli Nordens største matvarebutikk.

Når det nye Thon-prosjektet innvies til våren, vil kundene få butikkareal like digert som to fullstørrelse fotballbaner, eller vel så det, å jakte billigflesk på.

500 arbeidsplasser

Men det er flere utvidelser og nybygg på gang i grensekommunen. I løpet av noen måneder får Eda mer enn 500 nye arbeidsplasser.

Utviklingen rundt grensehandelen i Charlottenberg og Eda akselererer som aldri før.

Utvidelser følger på utvidelser, og det virker som det ikke er grenser for hva nordmenn kan tenke seg å legge igjen av penger hos «søta bror».

Nordens største

Hypermat blir Nordens største matvarebutikk på 15.000 kvadratmeter, og skal ansette 120 personer. Tre andre butikker i samme område kommer til å trenge nesten 200 personer. I tillegg kommer den nye handelsparkens butikker i løpet av høsten til å trenge flere hundre nyansatte.

– Vi begynner rekrutteringen av nye folk nå, i første omgang ledelse og avdelingssjefer, forklarer Karl-Gustaf Ehn, administrerende direktør for Hypermat, den nye matbutikken like ved Charlottenbergs Shoppingcenter.

Han har til nå arbeidet i Maxi mat i Jönköping .Til sammenligning: Hypermat blir tre ganger større enn det Ica Maxis butikkflate i senteret er nå.

– Klyper oss i armen

– Jeg er fristet til å si at det tar nesten helt av her, sier Stefan Johannesen, næringsutvikler i Eda kommune.

– Det er så vi i kommunen klyper oss i armen og lurer på om det virkelig er sant. Det er jo tross alt litt dårlige tider i økonomien, mens vi plutselig får behov for mer enn 500 arbeidsplasser i vår lille kommune. Det er nesten for godt til å være sant, sier Johannesen.

Vil trenge nordmenn

– Baksiden av medaljen blir mest et luksusproblem, nemlig hvor vi skal hente folk fra. Det bekymrer litt, sier Johannesen.

– Jeg regner med det er aktuelt å ansatte mange nordmenn, spesielt på handelskompetanse for butikkledere, det er noe vi ikke har så mye av her Vest-Värmland. Men det er rimelig at det blir behov for mange nordmenn blant butikkansatte ellers også, opplyser næringsutvikleren.

Hypermat er under bygging nå, og drar i gang sin handelsvirksomhet i shoppingsenteret 9. april neste år. Men allerede kommende høst vil den nye handelsparken ved Tallmon bli åpnet.

Der vil Eurocash åpne enda en butikk, butikkjeden Dollarstore (nordsvensk konsept), og tidligere er det opplyst at Lidl ønsker å etablere seg der.

Bomuligheter viktig

Helt problemfritt er den voldsomme og raske økningen i handelsnæringen og trafikktilstrømmingen ikke, for en kommune med 8.500 fastboende.

– Vi kan ikke bare bygge butikker, det må følges opp av gode bomuligheter, med tanke på alle nye ansatte som kanskje ikke kan eller vil pendle til og fra arbeid. Så vi arbeider med å finne byggetomter. Av kommunens innbyggere er det mange som arbeidspendler til Norge, men av våre arbeidsløse er det mange som ikke helt matcher de behovene som de nye butikkene melder inn, forklarer næringssjefen.

Kommentarer til denne saken