(Siste)

Under juletreet i år er det nok mange som kan forvente seg å få et gavekort. Hele en av fire har det på sin ønskeliste. Særlig de i alderen 18-39 år, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB.

Samme undersøkelse viser at nærmere tre av ti har opplevd ikke å få brukt gavekortet de har fått.

– Jeg tror grunnen til at mange ønsker seg gavekort i år er fordi ønskelistene er ganske så tomme. På grunn av god lønnsvekst og lav rente har mange råd til å kjøpe det de vil ha når de vil ha det. Vi er rett og slett ikke tålmodige nok til å vente til jul, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun mener at gavekort kan være en kjempefin gave til de som har alt. Men det kan også resultere i penger rett ut av vinduet.

– Jeg forstår godt at det er hyggeligere å gi et gavekort enn penger. Men, pengene kan komme mer til nytte. Særlig fordi man kan benytte seg av salget etter jul. Det kan være at gavekortet ikke kan brukes på salgsvarer, understreker Sandmæl.

Det finnes mange ulike praksiser når det gjelder gavekort. Butikkene kan selv bestemme mange av reglene, forklarer forbrukerøkonomen.

Regner du med å få gavekort til jul, kan det være greit å sjekke reglene for kortet nøye – før du går til butikken.

– Det finnes nemlig ingen lovregulering av gavekort og det er derfor i stor grad opp til butikkene selv å bestemme hvordan praksisen skal være, sier Silje Sandmæl.

Hun har følgende råd:

* Se alltid om gavekortet har noen begrensninger. For eksempel om det bare er gyldig i en kort periode eller om det ikke gjelder for alle varer i butikken.

* Ha alltid gavekortet i lommeboken slik at du får brukt det. Går det i glemmeboken, er det penger ut av vinduet.

* Spør selgeren om kortet kan brukes på salgsvarer eller ikke.

* Sjekk utløpsdatoen på gavekortet og bruk det innen fristen.

* Dersom man ikke handler for hele summen på kortet, kan man vanligvis ikke få kontanter tilbake – men en tilgodelapp. Husk at den har en utløpsdato.

* Les alt som er skrevet med liten skrift på gavekortet. (ANB)