Brødaksjonen har startet

Bøndene startet brødaksjonen tirsdag morgen. Her fra Bjølsen Valsemølle i Oslo.

Bøndene startet brødaksjonen tirsdag morgen. Her fra Bjølsen Valsemølle i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bøndene har startet sin aksjon for å tømme butikkene for brød.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Klokken fem tirsdag morgen startet blokkeringen av matmelanleggene.

Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Bøndene vil ha blokader ved møllene på Bjølsen i Oslo, Buvika ved Trondheim, i Skien og Vaksdal ved Bergen.

Målet med aksjonen er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk.

– Norsk mat er ingen selvfølge, sier lederen av Telemark bondelag, Kjell Sølverød, som var på plass utenfor mølla i Skien sammen med åtte andre bønder.

– Vi kommer til å tømme butikkene for brød. Ikke for å være slemme, men for å markere vår misnøye etter bruddet i jordbruksforhandlingene i helgen, sier han.

Seks traktorer

Ved Bjølsen mølle i Oslo hadde et 20-talls bønder med seks traktorer med hengere sperret alle utkjøringer fra mølla ved 7.30-tiden tirsdag morgen.

Også ved Buvika var aksjonen i gang tirsdag morgen.

– Her vil det være bemanning døgnet rundt. I morgen får vi se om det blir forlengelse av aksjonen, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag Bondelag til Adresseavisen.

Ut fra tilbakemeldingene jeg har fått, går aksjonene etter planen, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke til VG.

Store lagre

Norges største bakerikonsern Bakers mener imidlertid de fleste bakerier i landet har såpass store lagre av mel at butikkene neppe vil gå tomme for brød tross bøndenes planlagte protestaksjon.

– Det kan være at enkelte bakerier ikke er i stand til å produsere fullt så mye som det er bestilt. Men det er ingen grunn til å tro at dette vil gi noen dramatiske konsekvenser for forbrukerne, sier økonomidirektør og pressekontakt i Bakers, Ole Neergaard, til Aftenposten.

Han får støtte fra direktør for handel i Virke, Thomas Angell.

– Jeg tror ikke bøndene greier å tømme brødhyllene. Dette blir et slags stunt. Det å bruke forbrukerne som virkemiddel i sin egen kamp, synes jeg er ganske snålt, sier Angell. (ANB-NTB)

Artikkeltags