Dette er nesten ikke til å unngå

Disse små ripene skjemmer definitivt lakken, men det er heldigvis mulig å fjerne dem.

Disse små ripene skjemmer definitivt lakken, men det er heldigvis mulig å fjerne dem. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er aller verst på mørke og sorte biler, men du kan bli kvitt det.

DEL

(broom.no)  Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Jeg kjøpte i vår en to år gammel BMW 3-serie som jeg er veldig fornøyd med. Bortsett fra en ting: Når den er nyvasket, og det er den som regel, så er den sorte lakken full av ørsmå tynne sirkelformede «riper» som syns godt når bilen står i sola.

Jeg er kjent for å være litt nøye av meg og vil gjerne ha dem vekk, men er usikker på om jeg skal tørre å begynne å polere på dette selv. Er litt redd for å gjøre vondt til verre. Hva vil du anbefale meg her? Hilsen Henning.

Benny svarer:

Hei Henning. Det er veldig vanskelig å unngå disse bittesmå ripene, eller «swirls» på mørk billakk. Jo mørkere, desto mer synlig - og aller verst er din farge, nemlig sort.

Nesten alle biler er veldig fine med sort lakk. Det ser både litt eksklusivt og elegant ut, synes jeg. Slik sett forstår jeg godt ditt fargevalg.

Jeg hadde sort bil selv en stund og har opplevd disse ripene på nært hold. De er til å få fnatt av...

Det som hjalp, i alle fall en stund om gangen på min ikke helt nye doning, var å polere med en litt feit voks... Men ripene kom nesten skremmende fort tilbake.

I riktig (eller rettere sagt galt...) lys så kan swirls vises selv på nye biler som er mørke. De er nesten ikke til å unngå. Dessverre.

Riktig utstyr og kunnskap

Mitt forslag er at du tar kontakt med et proft bilpleiefirma som sikkert kan klare å gjøre mye med dette på en såpass ny og fersk lakk som din bil har. På gammel og godt uttørket lakk er det nok verre, og elendigheten kommer fortere tilbake.

Bruk et velrenommert firma med flinke folk og betal heller litt mer for jobben er mitt råd. Det er en del «cowboyer» i denne bransjen, som dessverre er altfor preget av pris og prisjag fra oss kunder.

Med godt og rent utstyr, gode produkter, kunnskap og erfaring så tror jeg absolutt at lakken på bilen din kan bli nesten som ny igjen.

For min egen del bestemte jeg ganske kjapt at det skulle bli en stund til min bruksbil skulle bli sort igjen. Så nå kjører jeg hvit bil. Den blir også skitten - naturlig nok, men holder seg utrolig mye lengre fin enn en sort. Dessuten slipper jeg disse hvite, små ripene som synes så godt når bilen faktisk er ren - og som irriterte meg grusomt. (ANB)

Artikkeltags