Glåmdalen møtte Naoko Yamano som er vokalist og gitarist i det japanske bandet Shonen Knife.

Hun er sammen med de to andre damene i bandet nå ute på en Europa-turné i forbindelse med bandets 40-års jubileum. Naoko er selve grunnleggeren av Shonen Knife som ble starta i 1981 i Osaka.

I slutten av februar 2023 ga bandet ut albumet med tittelen «Our Best Place.»

Allerede i 1989 fikk Shonen Knife sitt eget tribute-album og på denne plata gjør også Sonic Youth cover av Shonen Knife. «Every Band Has a Shonen Knife Who Loves Them» heter tribute-plata.

Forrige søndag rocket de på Odal Rockeklubb i Nord-Odal.

Jenteband

Ikke visste Naoko Yamano at hun skulle turnere verden rundt førti år etter at Shonen Knife hadde sin første bandøving. Naoko er hjertelig takknemlig overfor fansen og gode folk som hun har rundt seg som gjør at hun har kunnet fortsette med bandet. Dette var ingen selvfølge i Japan, Osaka, da hun var ung jente.

Shonen Knife har hatt mange utskiftninger av bandmedlemmer opp gjennom årene og dette kan ha noe med at de er et såkalt «jenteband».

– I Japan bor ofte jenter hos sine foreldre til de blir gift og hvis de blir gift og mannen synes det er greit, kan kvinnen spille i band. Sånn var det da jeg vokste opp, sier Naoko Yamano når vi tar en prat backstage før konserten. Hun er født i 1960.

Gjemte gitarene

– Våre foreldre fikk oss til å gjemme gitarer og instrumenter når vi var tenåringer. Rockere var dårlige folk, mente den konservative japanske foreldregenerasjonen, forteller hun.

Akkurat da kommer hennes søster, Atsuko Yamano, som spiller bass i bandet inn og på seg har hun ei rocka KISS-T-skjorte.

I dag består Shonen Knife av Naoko Yamano (vokal, gitar), Atsuko Yamano (vokal, bass) og Risa Kawano (trommer).

– Har dere vært i Norge før?

– Ja, vi har vært her noen ganger før og sist for 9 år siden. Jeg tror vi var her i 2011 og 2014 om jeg ikke husker feil, altså. Vi har fine minner fra tidligere besøk i Norge for vi er blitt tatt godt imot og det er fint å møte folk som kommer på konserten vår. Vi sier tusen takk for det.

– Snøen er fantastisk

– Hvor spilte dere før dere kom hit til Nord-Odal og hvordan var stemninga?

– Vi spilte i Kristiansand og det var fint å være ved havnen og ved havet. Nå har vi kjørt langt mer innover i landet, men jeg liker skogene veldig godt. Og snøen! – Snøen er fantastisk! Norge er så vakkert!

– Det var topp stemning og det var utsolgt. Folk sang med på låtene og danset. Da blir jeg glad.

– Hva er historien bak bandnavnet?

– Jeg satt på en eksamen og gutten foran meg hadde en lommekniv som han brukte på noe frukt. På skaftet sto det «Shonen Knife». Det appellerte til meg og jeg lagra det på en måte. Shonen betyr gutt og knife er jo kniv. Shonen/gutt er søtt og uskyldig og knife er mer farlig og skarpt. «Cute & dangerous» var det jeg falt for, jeg liker den miksen, forteller Naoko Yamano.

Over 20 plater

– Dere har et nytt album ute nå. Kan du fortelle litt om «Our Best Place» og hvilken musikk som inspirer deg?

– Vi har gitt ut over 20 plater og «Our best place» er den beste plata, tror jeg. Jeg føler det sånn og det er vel sånn det skal kjennes når man har gitt ut ei ny plate, mener jeg. Det er et forsøk på å gi folk gode følelser, det er en blanding av pop, rock, punk og tungrock også. Jeg vil bare at folk skal finne glede i musikken vår. Vi vil at folk skal smile. Den nye plata har et helt nytt uttrykk, men med bandets tidlige stil innvevd. Jeg er kjempefornøyd med både låter og arrangement på «Our Best Place». Mitt motto for bandet er: «Let’s have fun» og jeg ser meg ikke mye tilbake og har aldri en langtidsplan for framtida. Jeg vil framover for å gjøre folk og oss selv glade gjennom musikken vår. Jeg har skrevet alt på den nye plata, bare ikke coverlåten, «Just A Smile», av bandet Pilot da. Jeg ønsker bare at folk skal bli glad når de hører musikken vår og har ikke noe spesielt budskap.

– Jeg elsker britisk og amerikansk 60- og nå spesielt 70-talls rock. Jeg liker å oppdage musikk, gamle band jeg aldri har hørt før. Men jeg hører på alle slags sjangre og The Beatles er jo store favoritter. Jeg hører nå mye på 70-talls amerikansk soul- og funk-musikk, men også r & b inspirer meg.

– Nirvana så litt ville og farlige ut, men var jo så snille

– Nirvana! Hvordan var det å møte dem og hvordan var det å være på turne med dem?

Kurt Cobain skal ha uttalt følgende:

«I When I finally got to see them (Shonen Knife) live, I was transformed into a hysterical nine year old girl at a Beatles concert.»

– Kurt Cobain var fan av Shonen Knife, så i november 1991 ble vi invitert med på Nirvanas turné i England som supportband. Vi hadde ikke hørt om dem, men vi skjønte fort at det var en bra ting å gjøre. Jeg husker jeg synes de så litt ville og farlige ut, men når vi ble mer kjent så var de jo så snille. De tok godt vare på oss, forteller Naoko.

– Jeg lærte Kurt gitarakkordene til sangen vår «Twist Barbie» i garderoben rett og slett. Kurt ønsket å spille sangen vår og var veldig dyktig så han lærte seg sangen raskt. Denne låten var hans favorittlåt i vår katalog. Etter turneen i England kom Nirvana til Japan. Så falt det seg sånn at vi spilte konserter på samme dag. Nirvana sin konsert starta tidligere enn vår og fra scenen annonserte trommis i Nirvana (nå Foo Fighters!), Dave Grohl, til publikum at Nirvana-gutta skulle på konserten til Shonen Knife etterpå. Dermed ble det mange Nirvana-fans som kom på Shonen Knife sin konsert også. Det er gode minner å tenke tilbake på.

– Dere har matchende og unike sceneantrekk. Hva er historien bak?

– Min søster Atsuko, som nå spiller bass, er designer, og det er hun som lager alle våre sceneantrekk. For oss er det viktig med det visuelle og vi liker 70-talls looken. Vi vil at folk skal bli glade av å se på oss også. Vi liker å ha matchende sceneantrekk. Sceneklærne våre matcher musikken vår. Vi ønsker å underholde publikum så antrekkene er derfor viktige.

– Du har tidligere uttalt at Ramones er store musikkhelter for deg og dere har gitt ut ei The Ramones tribute-plate. Vi lurer på om du noen gang møtte dem?

– Ja, har Ramones har spilt en stor rolle for meg og for Shonen Knife sin musikk. Da jeg gikk på videregående var jeg veldig inspirert av punklegendene. Min drøm var å covre låtene deres, sier Naoko. En gang på 90-tallet spilte Shonen Knife en ren Ramones tribute-konsert i Tokyo og dette var noe det gikk gjetord om i lang tid etterpå. Mange år senere fikk vi en forespørsel om å utgi et Ramones coveralbum. Det var sjefen for vårt amerikanske plateselskap, Robby Takac, som også er bassist i Goo Goo Dolls, som fikk i stand det som ble tribute-albumet «Osaka Ramones – A tribute to The Ramones. Dette kom ut i 2011 og inneholder 13 av Ramones sine låter. Vi var så heldige at vi traff flere av bandmedlemmene i The Ramones og fikk spille med noen av dem også. Jeg er takknemlig.