Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Vært på shopping i Charlottenberg i løpet av de siste månedene? Da er du ikke alene. Svenskehandelen er i ferd med å nå gamle høyder, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.
3,3 milliarder kroner. Det er beløpet vi nordmenn grensehandlet for i 3. kvartal i år, to milliarder kroner mer enn i samme periode i 2021. Dette er penger som på samme tid i fjor i stor grad ble brukt i norske forretninger. Nå havner de i svenskenes lommer – igjen. Det bekymrer ikke minst NHO, som frykter at arbeidsplassene som ble skapt i grensenære lokalsamfunn under pandemien nå i stor grad forsvinner. 45 prosent av Norges befolkning bor mindre enn to timers kjøretur fra Sverige.
«Grensehandelen i tredje kvartal i år var fremdeles 52 prosent lavere enn i samme kvartal i 2019, året før korona. Men grensehandelen var spesielt høy i 2019, og nivået vi ser nå, ligger nær nivåene fra årene før 2019», sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB.
Milliardene vi shoppet for i 3. kvartal var fordelt på litt over 1,8 millioner dagsturer til utlandet, og da i all hovedsak Sverige. Gjennomsnittlig returnerte vi med varer for 1766 kroner per handletur, mens vi i årene før pandemien brukte mellom 1500 og 1600 kroner per tur, ifølge SSB. Det skyldes nok både at vi fyller handlevognen til randen, men også at det meste er blitt dyrere – også i Sverige. Mens matvareprisene i Norge er opp rundt 13 prosent, har de økt hele 16 prosent i Sverige. Likevel kan det ikke stikkes under en stol at det fortsatt er penger å spare på en rekke varer i nabolandet.
I en tid der de fleste føler at de må få mer ut av hver krone, risikerer vi at økningen i svenskehandelen forsterker seg ytterligere i tiden som kommer. Det er vanskelig å motvirke. Ingen ønsker seg stengte grenser eller omfattende restriksjoner igjen.
Det vi imidlertid kan gjøre, er å skape så trivelige og ellers attraktive sentrum og handlemiljøer som mulig lokalt. Og vi kan se på tiltak som gjør det mer fristende å droppe harryturen, og heller legge igjen pengene hos en lokal forhandler. Da spørs det om, for eksempel, et mer omfattende og dyrere parkeringsavgiftssystem i Kongsvinger sentrum er veien å gå.