Gå til sidens hovedinnhold

Rita og Tommy fant tonen fra glemselen

Artikkelen er over 6 år gammel

Neste to millioner solgte eksemplarer, nærmere 30 utgivelser og et skattekammer uten like. Nå slår de seg sammen i «Frem Fra Glemselen».

Rita Engebretsen og Tommy Michaelsen har funnet tonen i «Rita og Tommy». Nå tar de fram gamle skillingsviser, og mottakelsen er ubeskrivelig. Rita Engebretsen begynte sin sangkarriere på begynnelsen av 70-tallet.

 Da var Tommy bare en smågutt, men han husker kassettene med «Frem Fra Glemselen» som foreldrene spilte. Han lærte sangene og synes det er stas å gjøre ei karriere sammen med Rita Engebretsen.

 Tommy innrømmer det nå – hun var et idol og et forbilde for ham. Sangene rørte ved noe i Tommy allerede da han var smågutt, og han synes det er en stor ære å få gjøre konserter sammen med Rita.

Et skattekammer

– Vi har et skattekammer å ta av. Jeg tenker litt på den kulturelle spaserstokken. Vår første opptreden var på sykehjemmet i Grue, og mottakelsen var fabelaktig.

Nå skal vi til Nes Kulturhus på mandag, og i begynnelsen av mai er det konsert på Vestheim, sier Tommy M, som har slått seg opp som soloartist og medlem i Picazzo. Som har funnet sammen igjen etter at Vagabond ble avsluttet.


– Tommy har spurt meg om dette mange ganger. Hver gang jeg har møtt ham i butikken, har han spurt om vi ikke skal finne på noe sammen. Jeg har strittet imot helt til nå.

Faktisk er det moro, det er herlig å stå på scenen igjen, og det er kjempemoro å gjøre dette med Tommy. Han er dyktig, skryter Rita Engebretsen, som ikke hadde trodd hun skulle stå på noen scene igjen etter siste utgivelse på slutten av 90-tallet.

Hun hadde riktignok et par opptredener sammen med Picazzo for mange år siden, men det stoppet med det. Tommy har allerede begynt å tenke på en utgivelse sammen, men Rita trenger litt mer tid på å modne den tanken.

Sang før hun snakket

– Jeg sang Solør-visa, som Rita har på en av sine plater. Så traff jeg Rita igjen, og jeg sa vi måtte børste støvet av dette. Det er mange som har alle platene til Rita, som kan sangene og som synger med og synes dette er kjempemoro. Folk gleder seg, sier Tommy M.


Rita Engebretsen reiste rundt med Helge Borglund på 70-tallet. Per Johan Skjærstad hadde samlet de gamle skillingsvisene på en kassettspiller. Rita og Helge gikk i studio, og det ble 21 utgivelser.

Nå ligger platene på Spotify og en ny generasjon blir kjent med de gamle sangene.


– Jeg synes det er så viktig å ta vare på denne arven. Uten Rita, Helge og Per Johan hadde disse sangene gått i glemmeboka og blitt borte. Sangene rører ved noe hos oss alle.

Tenk bare når vi hører på «Tullingen», «Vesle Blakken» eller «I en sal på hospitalet». Jeg får en litt rar følelse når jeg hører disse sangene igjen, sier Michaelsen.


Rita forteller at hun alltid har vært glad i å synge. Hun sang før hun snakket. Etter å ha vært på Grundsetmart'n tidlig på 70-tallet og sunget ei hel uke, fikk hun tilbud om å synge de gamle skillingsvisene. Rita svarte ja, og dermed var eventyret «Frem Fra Glemselen» i gang.

Norges flotteste stemme

– Rita synger jo så fint, så det er ingen grunn til at hun ikke skal gjøre dette igjen. Hun er en veldig all right person, og en fantastisk artist. Det er kjempefint å ha henne med, og responsen viser hvor viktig dette er for dem som har hørt oss, sier Michaelsen.


– Ja, jeg synes jo det er veldig moro å synge med Tommy. Han er en liten raring, veit du. Han er så god til å synge, og har en av Norges flotteste stemmer, ler Rita og innrømmer at hun er glad for å komme seg litt ut igjen.

 Hun er gjerne litt nervøs til å begynne med, men det går fort over når kjente sanger skal framføres. Sammen har de to mye sangerfaring, og nå deler de interessen med publikum.

Sang har alltid vært det store for Tommy også, og han var med i sitt første band som 12-åring.


De innrømmer at de har det veldig moro sammen. Da de sang på aldershjemmet, og det var en som husket at moren sang «Tullingen» for ham på 30-tallet, så rører dette de to sanghjertene.


– Dette er en musikksjanger som aldri blir borte, men som stadig kommer tilbake, mener Tommy, og ser på prosjektet med Rita Engebretsen som et av sine hjertebarn. Han har fortsatt Picazzo og cirka 20 opptredener med dem i året. Også der planlegges det en ny utgivelse i løpet av året.

Ingenting stopper dem

– I min fantasi er det ingenting som stopper Rita og meg nå. Vi opptrer i kulturhus og aldershjem, kan ha små konserter, gjerne allsang og vi gjør det for å glede folk. Dette blir ingen gullgruve, sier Tommy Michaelsen.


Da Rita begynte å synge de gamle skillingsvisene, var dette noe helt nytt på musikkfronten. Visene, som fra før ble bevart ved at de ble sunget rundt bordet, ble nå allemannseie.


– Det finnes flere hundre skillingsviser. Selv synes jeg «Fant-Sonja» og «Plassen mellom skog og fjell» er fine viser, sier Rita. Og viser til at visene kan lære folk noe. Det er mye tristhet i de sanne historiene det synges om.


– «Tullingen» handler om en gutt fra Stange som ble mobbet, og jeg synger om hans skjebne. Det er tøffe tak i disse sangene, sier Rita Engebretsen.


– Når Rita synger, så gjøres det på en usminket måte og det treffer folk, mener Michaelsen.

Når de er ute på oppdrag sammen, så slipper de ikke unna «Hvis morgendagen aldri kommer», og Tommy synger gjerne «Liten fuggel» av Vamp også.

Førstnevnte er også skrevet ut ifra ei sann historie av Per Erik Gjedtjernet, og blir som ei skillingsvise den også.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.