Gå til sidens hovedinnhold

Høytid på Almenninga

Artikkelen er over 4 år gammel

EIDSKOG: På Eidskog bygdetun Almenninga var det slåttonn søndag, og den yngste slåttekaren var ni år gamle Emil Andre Svendsrud.

Det var godt sommervær på bygdetunet søndag da årets slåttonn ble gjennomført som i gamle dager, med kun rå muskelkraft som fikk høyet opp på hesjen. Så etter søndagens innsats av godt voksne slåttekarer, med god hjelp av en kvinne og unge Emil, er det bare å håpe på sol og varmt tørkevær de neste dagene.

Nyslipte ljåer

Det var god redskap som onnefolket fikk å jobbe med, hvor blant annet nyslipte ljåer gjorde sitt til at arbeidet gikk som en lek. Og takket være unge Emil som dro slipesteinen, ble ljåene av det skarpe slaget. Noe som førte til at graset ble slått i rekordfart før det ble raket sammen og hengt på hesjen til tørk.

Sven Olberg og Finn Løkeberg kom fra nabokommunen Aurskog-Høland for å hesje høy på bygdetunet, så denne dagen ble det vist til positivt og gledesfylt samarbeid over kommune- og fylkesgrense. For på Eidskog bygdetun Almenninga var det ikke antydning til uenighet, og derfor ble både høyonna og praten av det vennskapelige slaget, og som endte opp i høythengende gress på nyoppsatte hesjer.

Mat og drikke

Men i løpet av arbeidsdagen ble det tid for både middag og kaffe med kaker. For mat og hvile må til for å få fornøyde og arbeidsvillige slåttekarer. Men hadde det ikke vært for den yngre arbeidsstokken, hadde helt sikkert årets høyhesjing tatt mye lengre tid, sa en glad og litt svett Emil Andre Svendsrud der han sammen med bestefar Helge og de andre slåttefolkene avsluttet årets høyonn på bygdetunet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.