Erna Solberg vil ikke putte datoer inn i gjenåpningsplanen sin. Det synes vi er dumt – vi tror det hadde hjulpet på motivasjonen til tiltakstrøtte nordmenn. Men nok om det. For leser man «Regjeringens plan for gradvis gjenåpning: Sammen ut av krisen», som firetrinnsplanen så fint heter, så ser man at det er håp for sommerferien. Hvis vi klarer å holde smitten nede mellom de ulike trinnene, vel å merke.

Samtidig fortalte statsministeren at det jobbes med grønne sertifikat til vaksinerte, testede og immune også her i landet. Innehaverne av disse kan belage seg på større handlefrihet og raskere retur til normalitet enn dem som er uvaksinert.


De første lettelsene i de nasjonale tiltakene kan komme allerede neste uke. Så, mot slutten av mai, kan vi ifølge regjeringen forvente oss ytterligere lettelser, som inntil 10 gjester hjemme, skjenking til midnatt uten krav om matservering, reising innenlands, åpning for breddeidrett for voksne og flere publikummere på arrangementer.

Mellom trinnene skal smittesituasjon og sykdomsbyrde, kapasiteten i helsetjenesten og vaksinestatusen vurderes, før man kan gå til neste trinn. Det er data – ikke datoer – som skal styre dette, påpeker helse- og omsorgsminister Bent Høie. For å ha nok data til å vurdere om man kan slippe opp ytterligere, må det gå om lag tre uker, anslår regjeringen.

Dermed kreves det ikke all verdens regneferdigheter for å finne ut sånn cirka når vi kan håpe på å være tilbake i noe som ligner en normaltilstand – dersom vi ikke får nye tilbakeslag i kampen mot pandemien. For med en mulig gjennomføring av trinn to av gjenåpningsplanen i siste halvdel av mai, vil vi – gitt at forutsetningene er til stede – kunne gjennomføre trinn tre i midten av juni, og trinn fire litt ut i juli. Også når trinn fire er innført vil det nok være enkelte begrensninger vi må forholde oss til, men det meste vil da føles omtrent som før koronaviruset snudde livene våre på hodet.

Erna ville ikke gi oss en dato for gjenåpning. Heldigvis er det mulig å se slutten likevel.