Få bryr seg om overvåking

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Flertallet sier ja til kameraovervåking som trafikksikkerhetstiltak.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

De færreste bryr seg om personvernspørsmål i slike saker, ifølge en ny undersøkelse.

SINTEF har utarbeidet en rapport som beskriver hvordan trafikantene oppfatter risikoen for krenkelse av personvernet ved å ferdes i trafikksystemet, skriver Nationen.

Undersøkelsen slår fast at folk har stor tro på effekten av kameraovervåking som trafikksikkerhetstiltak. IKT-løsninger som gir individuelle fordeler, som effektiv bompassering eller enklere betalingsordninger i kollektivtrafikken, møter også stor aksept. Folk er imidlertid skeptiske til tiltak som fartssperre og automatisk trafikkontroll.

Ifølge forskningsleder Torkel Bjørnskau ved avdeling for sikkerhet og miljø ved Transportøkonomisk institutt (TØI) er det få som motsetter seg streknings-ATK (automatisk måling av snittfart).

– Selv om Datatilsynet har uttalt seg kritisk om denne praksisen, opplevde ikke respondentene streknings–ATK som en trussel mot personvernet. Folk er ikke så opptatt av personvern som tilsynet skulle ønske, sier Bjørnskau.

Ifølge forskeren var det mye større aksept for dette tiltaket enn for eksempel fartssperre i bilene.

Informatikklektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo har også inntrykk av at det er høy aksept blant nordmenn til å oppgi personopplysninger for å ferdes effektivt i trafikken, men han understreker at det er viktig å tilby andre muligheter.

– Personvernkommisjonen har understreket betydningen av at sporfrie alternativer foreligger, sier Hannemyr. (ANB–NTB)

Artikkeltags