Samlingen er tidligere omtalt både på TV og her i Glåmdalen. Til nå har Nils hatt mopedene stående lagret tett i tett, i uthus, garasjer og under presenninger. Nå har han innredet låven og plukket ut de mest severdige objektene, i et stort museum over to etasjer. Indgjerds mopedsamling er Norges største.

– Jeg skulle hatt mer plass! Det er så mye jeg kunne tenkt meg å vise fram, men jeg er nødt til å gjøre et utvalg, sier Nils.

Det er norske Tempo-mopeder som dominerer samlingen. Mange av disse mopedene ble markedsført under navnene Svithun, Trygg og Westby. Sistnevnte var et Kongsvinger-merke. Nils har de aller fleste modeller av de norske mopedene, også i de forskjellige fargene de kom i.

«Liv og Røre» til helgen

Mopedmuseet åpner lørdag, samme dag som det er det årlige «Liv og Røre» i Austvatn.

– Jeg kommer til å ha åpent hver lørdag og søndag ut september. Jeg regner med at det kommer mange andre samlere og kjennere hit. Da får jeg høre det, når en moped har påmontert feil kickstarter. «Jeg vet det», sier jeg bare da.

Men for all del, ingen skal tro at det er slurvet i restaureringsarbeidet.

– Veldig mange av mopedene som blir stilt ut her i museet, er restaurert av Rune Lilleseth fra Tjaberg. Han har bedre greie på alle de forskjellige modellene enn jeg har, sier Nils.

Lilleseth har blant annet laget opptrykk av gamle illustrasjoner av forskjellige Tempo-modeller.

– Hver moped skal eter hvert ha en liten lapp der det står type og årsmodell, men det spørs om jeg rekker det innen helgen, sier Nils.

Sykler og småting

Samlingen inneholder ikke bare mopeder, men også motorsykler, hjelmer, gamle kjennemerker, instruksjonsbøker, reklameskilt og tråsykler. Særlig for alle som vokste opp på 50- og 60-tallet, vil samlingen til Indgjerd vekke minner. Dette er norsk kulturhistorie.

Da Glåmdalen var på besøk i går, var Heidi Andreassen i full gang med å male kulissene til en installasjon. Hun malte utsikten fra Kalvhella mot Ramsholmen.

– Her setter vi opp et lite spisstelt og en moped med fiskestanga surret fast, sier Nils.