Festivalen som morer

KOMMER: Bobbysocks er ett av trekkplastrene under årets Morodalsfestival.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

KOMMER: Bobbysocks er ett av trekkplastrene under årets Morodalsfestival. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

NORD-ODAL: De startet i det små, men det har tatt helt «av». Morodalsfestivalen runder en ny milepæl.

DEL

Fra høsten av får festivalen en egen festivalsjef ansatt i 20 prosent stilling, Stine Sannerud.

MORER MANGE: De to konferansierene Marius Kristiansen og hans makker Carina Carlsen, sammen med styremedlem Kristin Bengtson.

MORER MANGE: De to konferansierene Marius Kristiansen og hans makker Carina Carlsen, sammen med styremedlem Kristin Bengtson. Foto:

Hun er med på oppkjøringen til årets festival, og sammen med styreleder Bjarne Thesen og konferansier Marius Kristiansen, som er den av de tre som har vært med siden starten for ni år siden, kan de se fram til kanskje den beste festivalen når det gjelder artister.

Hit kommer Bobbysocks, Contrazt, det lokale Patentbænd, Lasse Lindholm band og selveste Vamp.

Danseband er alltid en vinner på Morodalsfestivalen, og Ole Ivars er Marius sitt favorittband. Men han har introdusert både Alexander Rybak, Gaute Ormåsen og Return gjennom årene som konferansier. Og det er alltid folk blant publikum som får være med opp på scenen.

– Et mer engasjert publikum skal en lete lenge etter. Folk synger med i mange timer, og det er en herlig stemning, sier påtroppende festivalsjef Stine.

Styreleder Bjarne Haug Thesen har hatt vervet siden i fjor, og kan ikke få fullrost «Mr. Morodal», Kjell Grinden, som nå har takket av i styret etter ni år:

KLARE: Påtroppende festivalsjef Stine Sannerud, konferansier og veteran Marius Kristiansen, og styreleder Bjarne Haug Thesen.

KLARE: Påtroppende festivalsjef Stine Sannerud, konferansier og veteran Marius Kristiansen, og styreleder Bjarne Haug Thesen. Foto:

– Uten han hadde vi nok ikke hatt noen festival. Det er Kjell som skapt denne spennende og inkluderende arenaen som Morodalsfestivalen er, og som har gjort at den vokser år for år, sier Thesen.

– De senere årene har også foredragene om inkludering og utenforskap fått viktige samfunnsaktører og debattanter til festivalen.

Morodalsfestivalen kom i stand i første omgang for å gi folk som bor i bokollektiv en arena der de kan gå ut og more seg.

– Blant de mange festivalene var det ingen som var tilrettelagt for utviklingshemmede, og suksessen viser at den virkelig er berettiget, sier både Bjarne, Stine og Marius.

Og odølingene møter opp med og uten funksjonshemninger, og flere generasjoner. Fra en beskjeden start med noen få plassert i bakken nedenfor Milepelen i 2009, er det nå nærmere 2000 som kommer på festival. Og med over en million i omsetning, står den støtt. I fjor var første året med festivalcamp, og det går buss fra Eidsvoll stasjon – «Morodalsruta» – for alle som kommer med tog.

– Folk kommer fra hele Norge og fra utlandet. Festivalen er i ferd med å bli kjent ute i Europa, og den setter Odalen på kartet, sier de tre.

– Morodalsfestivalen handler om å ha det moro, og det har vi! sier Marius. Det eneste han er engstelig for, er været, for det har vært noen regnfulle festivaler:

– Jeg følger nøye med på yr, men været er det jo ikke vi som bestemmer, sier veteranen.

Alle tre har ett og samme ønske for festivalen: At den skal fortsette å leve, og at enda flere kommer på besøk og lar seg more.

Artikkeltags