Suksesshistorien om Morodalsfestivalen – 10 år med en god porsjon galskap

MORODALSFESTIVALEN FEIRER 10 ÅR: Til helga braker det løs.  Fra venstre Marius Kristiansen, Stine Myrholen Sannerud og Kjell Grinden.

MORODALSFESTIVALEN FEIRER 10 ÅR: Til helga braker det løs. Fra venstre Marius Kristiansen, Stine Myrholen Sannerud og Kjell Grinden. Foto:

NORD-ODAL: Brennende engasjement, dugnadsånd og en god porsjon galskap. De har det, både Kjell, Marius, Stine og alle de andre som sørger for at det blir Morodalsfestival år etter år.

DEL

Mens vi hører om festivaler som går konk eller ikke lenger har publikums interesse, er Morodalsfestivalen en kjempesuksess som har vokst seg større og større. Nå feirer festivalen 10 år, og i helga braker det løs igjen.

Unik festival

Den spede begynnelsen for 10 år siden ble ikke så sped likevel:

– Nei, faktisk møtte det opp 400 mennesker i hølja regnvær nede ved Gjeddemottaket. Ikke hadde vi bannere, ikke hadde vi scenografi, så det var lite som minnet om festival. Likevel kom det såpass mange! sier Kjell Grinden, avgått festivalsjef, men som er en opplagt mann når det skal mimres ti år tilbake.

Da var Gaute Ormåsen trekkplaster, og siden har en rekke kjente artister gjestet festivalen.

– Morodalsfestivalen er nok den eneste festivalen der det ikke er noe «oss» og «dem» mellom utviklingshemmede og befolkningen ellers. Alle er der for å ha det moro og høre på god musikk – uansett «innpakning». Og ikke minst er bandene overveldet over responsen de får! Maken til publikum, og det midt på dagen, har de aldri spilt for. Det lyder tilbakemeldingen fra mange musikere, sier Stine Myrholen Sannerud som har tatt over stafettpinnen som festivalsjef etter Kjell Grinden.

I fjor var 1700 mennesker på festivalen, og til helga blir det neppe færre. Og de kommer fra hele landet og utlandet med – slik det har vært i mange år nå. Mange kommer igjen og igjen. Dugnadsånden i Nord-Odal er helt avgjørende for å gjennomføre Morodalsfestivalen, slik den har vokst.

– De mange trofaste lokale sponsorene er vi også helt avhengige av. Nå har festivalen også fått 100 000 kroner i potten av Sparebankstiftelsen.

Marius showmann

Marius Kristiansen er det mange som regner som «Mr. Festival». Han har hatt en finger med i spillet helt fra starten, da som vakt, og de siste sju åra som konferansier. Og han gjør så mye mer enn å introdusere band og gjester.

(Saken fortsetter under bildet)

– Ja, jeg lager litt show, må jo det! sier han, som også i jubileumsåret har den viktige rollen på scenen sammen med Carina Carlsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Gode minner

– I år kommer DDE, Ingemars, Madder Mortem, og så kommer United by Music Norge igjen, og Country Degger, sier Marius som har programmet «i hodet».

Et av Kjell Grindens beste minner fra Morodalsfestivalen disse ti åra er da Marius sang «Kaptein Sabeltann» sammen med hardrockbandet Legacy of the beginning:

– Du var rå!

– I år skal jeg synge «E6» med DDE – repliserer Marius, og han er også i tenkeboksen om han skal trå til med «Rompa mi». Uansett har han funnet en finurlig måte å introdusere bandet med Brøndbo i spissen:

– Her kommer Bjarne Arnstein Brøndbo! Det er jeg sikker på at han ikke er blitt ropt inn som før, ler Marius, som har funnet ut at den populære frontfiguren har et mellomnavn.

Marius selv setter særlig høyt møtet og bilturen med Bobbysocks i rosa Cadillac i fjor, og da han fikk synge duett med Atle Pettersen i 2012.

– Vi synes hvert år at vi har hatt «tidenes festival», og det tipper vi det blir i år, også! Vel har vi mange kjente artister, men det er publikum og livet rundt som folk flest bidrar til, som lager suksessen, sier trekløveret Kjell, Marius og Stine.

Og de har selvfølgelig planer om minst ti år til med Morodalsfestival.

Artikkeltags