Gå til sidens hovedinnhold

– Morgendagen vil bli en vanskelig dag for familien

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant. Onsdag holdt Hagen-familiens bistandsadvokat, Svein Holden, en pressekonferanse om forsvinningssaken.

(Romerikes Blad)

Der kom han med en uttalelse på vegne av Anne-Elisabeth Hagens nærmeste.

– Dette året som har gått har vært svært utfordrende for familien. For store og små og slektninger og venner. Familien setter stor pris på støtten og gode tanker de har mottatt fra fjern og nær, sier Svein Holden.

Han la heller ikke skjul på at familien preges av at det torsdag har gått ett år siden 69-åringen forsvant.

– Morgendagen vil bli en vanskelig dag for familien. De går nå inn i et nytt år med den samme uvissheten og står i den samme krevende situasjonen.

Holden legger til at familien gjennom det siste året har fått flere henvendelser fra den antatt motparten – senest den 8. juli i år.

– Familien har besvart henvendelsene. Den siste kommunikasjonen fra oss til dem var nå i oktober. Vi håper at det som ble formidlet fra oss til dem, vil bidra til fortsatt kommunikasjon.

– Familien er villig til å strekke seg langt for å få svar. Dersom vi ikke lykkes å få svar fra motparten, så er håpet og troen at politiets etterforskningen vil bringe på det rene hva som faktisk har skjedd med Anne-Elisabeth.

Ett år

Torsdag er det altså nøyaktig ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Politiet mener en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokka 09.14 torsdag 31. oktober i fjor er det siste livstegnet.

Klokka 13.30 samme dag kom ektemannen Tom Hagen hjem fra jobb. Han fant det mye omtalte trusselbrevet og varslet politiet.

Siden den gang har store ressurser jaktet svar på hva som har skjedd med den 69 år gamle småbarnsmoren og hvem som står bak forsvinningen.

I flere måneder jobbet politiet utfra en hovedhypotese om at Hagen var blitt bortført og at det lå et økonomisk motiv bak. I juni ble det imidlertid klart at politiet har endret hovedhypotese og at den dreier seg om at Anne-Elisabeth Hagen mest sannsynlig er drept.

Sporene

På sensommeren begynte politiet å gå ut med detaljert informasjon om funn de har gjort i det de betrakter som åstedet, familiens bolig på Fjellhamar.

I slutten av august viste Brøske fram en fritidssko av samme type som de tror gjerningspersonen har brukt, og som har avsatt avtrykk i huset.

I tillegg har politiet sendt ut bilder og omtalt strips, brevark og konvolutt som er funnet i boligen, samt i hvilke forretninger de er solgt. De tre butikkjedene har alle filialer rett ved eller nær huset i Sloraveien 4.

– Vi arbeider fortsatt med skoavtrykket som et levende etterforskningsskritt. Vi ser det i sammenheng med både strips, konvolutt og trusselbrev for å nevne noe og jobber med det. Det er store og tunge prosjekter i etterforskningen som ikke er fullført per nå, sier politiinspektøren.

Han beskriver dette arbeidet som en kontinuerlig prosess som fortsatt pågår med stor styrke.

– Det handler nå også om å se ting i sammenheng. Med en så omstendelig og omfattende åstedsundersøkelse som er gjort i Sloraveien, har vi gjort funn av både DNA og fingeravtrykk. Oppgaven vår er å finne ut om disse funnene har noen relevans for saken, og det jobber vi fortsatt med. Det samme gjelder blodet som vi fant.

Holder tilbake detaljer

I tillegg er det funnet andre personlige eiendeler som politiet ikke har opplyst om.

– Der vi står nå, er det klart at informasjon om dette er noe vi ikke ønsker å gå ut med detaljer om. Vi er nødt til å ha detaljer som ikke er offentlig kjent, for å kunne forholde det med forhåpentligvis fremtidige gjerningsmenn, sier Brøske.

I et avhør vil en siktet bli stilt kontrollspørsmål.

– Noen av dem vil dreie seg om detaljer som ikke er kjent. For å si det enkelt – du kan ikke bare komme til politiet å si det er jeg som har gjort det. Vi er nødt til å kontrollere nærmere for å unngå falske tilståelser, sier han.

Selv om politiet før sommeren synes å ha vært mer opptatt av at sporene i saken pekte ut av landet, er politiinspektøren klar på at det fremdeles er aktuelt.

– Vi etterforsker fortsatt bredt. Det er åpenbare forhold som taler for at ting peker innenlands. Samtidig er det absolutt relevante retninger som går utover Norges grenser. Jeg vil påstå at vi fortsatt er like åpne for begge varianter.

Ferdig før jul?

Politiet har hatt som mål å bli ferdig før jul, men Brøske sier at det ikke er absolutt.

– Internt i etterforskningsgruppa vår har vi jobbet med et 2019-perspektiv. Vi arbeider fortsatt med det, selv om vi er i oktober og snart i november og erkjenner samtidig at det begynner å gå mot slutten av året. Men det er ikke noe absolutt frist på noen måte, understreker han.

For etterforskerne i Øst politidistrikt er det oppgavene de har for å løse saken som bestemmer.

– Så lenge vi har oppgaver vi mener er høyst relevante for en løsning, kommer vi til å etterforske en så alvorlig sak som dette, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Nye henvendelser

Svein Holdens forrige pressekonferanse ble holdt 6. august. Det hadde da gått snart ti måneder siden den 68 år gamle kvinnen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog.

– Kidnapperne sier hun lever, kunne da bistandsadvokaten fortelle pressekorpset.

– De sier klart at Anne-Elisabeth Hagen lever, men vi har ikke mottatt bevis på at dette er riktig, sa Holden.

En henvendelse fra de antatte gjerningspersonene 8. juli hadde styrket familiens håp om at hun var i live og skulle få komme tilbake til dem i god behold.

Henvendelsen ble oppfattet som «et klart og tydelig svar» på familiens budskap til motparten i februar.

Dette er saken:

  • 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen (69) var forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhammar i Lørenskog ti uker tidligere.
  • Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.
  • 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
  • 26. juni opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.
  • 6. august opplyser bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.Politiets hovedhypotese er fortsatt at Anne-Elisabeth Hagen er død.
  • 28. august gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan tilhøre en gjerningsperson.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.