Arvid Steen i Tryg Forsikring har tatt en kikk på statistikken, og den viser at telefonen din lever farlig de nærmeste ukene.

– Vi har tatt en kikk på skadetallene, og statistikken er krystallklar på at juli er den farligste måneden for mobiler. Du gjør lurt i å holde ekstra godt fast i mobiltelefonen akkurat nå, sier pressekontakt  Arvid Steen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Trygs tall for reiseforsikring de siste årene viser at risikoen for skader på mobiltelefonen er rundt tre ganger så høy i juli, sammenlignet med de månedene med færrest skadetilfeller, som er desember og januar. Det vi si at drøyt 700 Tryg-kunder tar kontakt med selskapet i løpet av juli for å høre det er noe håp for deres knuste mobil.

Regn og båtliv

Men hvorfor er det slik?

– Juli er feriemåneden fremfor noen, og kurven for mobilskader sammenfaller bra med øvrige reiseforsikringsskader. Det er vanskelig å vite eksakt hva som ligger bak tallene, men tyveri, vannskader og at folk mister mobilen er nærligggende hypoteser. Stress, alkohol og det å være borte fra de vante hverdagsrutinene spiller nok også inn.  Nordmenn er svært aktive i ferien, og avanserte smarttelefoner er ikke nødvendigvis like glad i visse aktiviteter som vi selv er. Og de aktivitetene som byr på vann – enten i form av regn eller båtliv – fører til mange mobilskader, sier Steen.

Sist, men ikke minst er barn ekstra utsatt for å miste eller skade telefonen sin.

– Små barn og dyre, ømfintlige smarttelefoner er en risikabel kombinasjon. Det er greit å huske på når du låner ut din dyre mobil til jr. for at det skal bli litt fred og ro. En del telefoner kommer i utgaver som er tilpasset aktive ungdommer, og de tåler røffere omgang enn en del dyre designutgaver, sier Steen.

 

Høytid for tyver

I en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Telenor svarer nesten 40 prosent av de mellom 18 og 34 år at de har opplevd å miste eller bli frastjålet mobilen sin. I samme aldersgruppe har frykten for å miste mobilen overgått frykten for å miste lommeboken.

– Mitt klare råd er å melde fra om tyveri med en gang. Sperres SIM-kortet så fort som mulig ved tyveri, flyttes ansvaret for svindel over på teleselskapet ditt, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge i en pressemelding.

Anmelder du tyveriet til politiet, kan du be dem om å sperre mobilen i registeret EIR (Equipment Identity Register). Sperre i EIR gjør det umulig å bruke telefonen i mobilnettet – uavhengig av SIM-kort.

Her er du mest utsatt

Spania og særlig Barcelona, samt Sverige, Danmark og Hellas er land hvor forekomsten av mobiltyveri- og svindel er høyest, men også i Norge er mobiltelefoner ettertraktet for kriminelle. For noen organiserte kriminelle er SIM-kort minst like attraktivt som telefonen.

– Stjålne SIM-kort blir systematisk, raskt og effektivt misbrukt mot dyre høytakserte tjenester i utlandet som gjerne er eid av den samme kriminelle organisasjonen som stjal mobilen din i utgangspunktet, sier Tangen Nilsen.

Sikkerhetsavdelingen anbefaler i tillegg å være restriktiv med å bruke «husk passord» i apper. Dette er et råd mange synes er vanskelig å følge, da det blir tungvint å taste inn passordet hver gang. 

– Vurdér i det minste passordbeskyttelse på noen apper. Det er kanskje en akseptabel risiko for deg at en kjeltring får tilgang til Twitter-kontoen din, men litt verre å la ham handle på eBay med ditt kredittkort, sier Tangen Nilsen.

Slik sikrer du deg mot mobil-skader:

  • Vurder om du virkelig trenger å ta med telefonen på alle aktiviteter.
  • Skaff deg en egen ferietelefon, som enten tåler ekstra mye, eller som er billig.
  • Et kraftig og vanntett mobildeksel er en god forsikring i seg selv.
  • Barn bør ha telefoner som tåler røff behandling. Eventuelt vurdèr en egen forsikring på barns telefoner.
  • Sett på sporing av telefonen. Da er sjansen større for at du finner den igjen.
  • Det er ikke alltid  lurt å låne bort den dyreste telefonen din til dine små barn.

Kilde: Tryg Forsikring

Dette må du gjøre om du blir frastjålet telefonen:

  • Bruk sporings- og sletteprogrammet ditt. Hvis det er håp om å finne tilbake til mobilen, eller å slette innholdet på telefonen for uvedkommende er det viktig å gjøre dette før du sperrer SIM-kortet og abonnementet. Når abonnementet er sperret vil du ikke få kontakt med telefonen
  • Kontakt kundeservice eller logg inn på Mine Sider for å sperre SIM-kortet. Dette hindrer at abonnementet ditt misbrukes, noe som raskt kan innebære store kostnader. Det hindrer også at tyven får motta engangskoder som sendes over SMS. Hvis du finner igjen telefonen, kan du selv gjenåpne SIM-kortet på Mine Sider.
  • Tren på hva du skal gjøre. Nå vet du hva du skal gjøre når uhellet er ute, men husker du det den dagen du står der uten telefonen? Her er det bare én ting som gjelder – øvelse gjør mester. Hvis du på forhånd trener på å bruke sporingsfunksjonen i sporings- og sletteprogrammet, henter ned backup til reservetelefonen og finner frem til sperrefunksjonen på Mine Sider, er det mye større sjanse for at kunnskapen sitter den dagen du trenger det.

Kilde: Telenor