Gå til sidens hovedinnhold

Denne forstyrrer musklene

Artikkelen er over 4 år gammel

Du sitter med mobilen? Yngre nettbrukere er mer på mobil enn eldre, men musklene våre skriker.

Danske forskere roper i en fersk rapport varsku over at vår økte bruk av smarttelefon.

Det kan være like skadelig for kroppen din som en yrkesskade, melder forskning.no.

Mister «nettverket»

Musklene våre kan nemlig miste en del av forbindelsen til hverandre på grunn av overbelastning, viser en ny studie som er utgitt i tidsskriftet Clinical Neurophysiology.

Livet leves på nett, vi laster ned apper, surfer, chatter og betaler regninger med mobilen. Nettvanene våre er endret for alltid.

– Den nettavisa du leser nå, glomdalen.no, har i gjennomsnitt 8000 mobilbrukere daglig, forteller nettansvarlig Martha-Lill Nordby Hansen i Glåmdalen.

Koordinerer dårligere

– Vi kunne se at forbindelsen mellom musklene hos mobilbrukerne med smerter var nesten halvert. Stabiliteten i muskelforbindelsen er altså dårligere, forteller Pascal Madeleine, som er professor i idrett og ergonomi ved institutt for medisin og helseteknologi ved Aalborg Universitet i Danmark og hovedforfatter for studien.

Den som bruker telefonen mye, kan få muskelforstyrrelser og ha problemer med å utføre oppgaver som krever at de koordinerer flere muskler samtidig.

Kroniske smerter

Hvordan påvirker kroppen vår av den økte mobilbruken?

Ved å undersøke elektriske signaler i musklene hos smarttelefonbrukere, kunne forskerne vise en sammenheng for kroniske smerter i for eksempel skulder, nakke eller tommelfingre og en svakere koblinger mellom musklene.

– Det kan kanskje forplante seg og gi en vridning av hele muskelsystemet, forteller Pascal Madeleine, som er professor i idrett og ergonomi ved institutt for medisin og helseteknologi ved Aalborg Universitet i Danmark og hovedforfatter for studien.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.