Politiet deler tankevekkende historie om foreldres mobilbruk

BEKYMRET: Politibetjent Espen Thunestvedt ved politiet i Follo er bekymret over økt mobilbruk blant unge. Han mener det fører til økt stressnivå hos ungdommene, noe som igjen kan føre til at de eksperimenterer med narkotika for å koble av.

BEKYMRET: Politibetjent Espen Thunestvedt ved politiet i Follo er bekymret over økt mobilbruk blant unge. Han mener det fører til økt stressnivå hos ungdommene, noe som igjen kan føre til at de eksperimenterer med narkotika for å koble av. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Politibetjent Espen Thunestvedt mener økt mobilbruk skaper stressede ungdommer, som derfor har lettere for å ty til rusmidler for å kunne koble av. Han oppfordrer foreldre til å gå foran som gode rollemodeller.

DEL

Nettavisen: Espen Thunestvedt har jobbet tre år på forebyggende avdeling ved politiet i Follo, og har, som han selv beskriver det, én hovedoppgave: Å sørge for at det skal gå bra med ungdommen som vokser opp i Follo.

v

I løpet av sin tid på forebyggende avdeling, har politimannen sett en utvikling som bekymrer ham:

- Mange av ungdommene som kommer på såkalt bekymringssamtale til meg, er stressa. Jeg ser det så snart de kommer inn døra, og når jeg begynner å prate med dem så kommer det ofte frem at de bruker mobilen mye. På morgenen, på skolen og hjemme - og så tar de den med inn på soverommet når de skal sove. Hjernen blir stimulert hele tiden, sier Thunestvedt, og fortsetter:

- Dette gjør noe med ungdommen. Det gjør noe med alle mennesker. Man får aldri hvile, og da får man mindre overskudd og energi. Dette blir en ond syklus som kan få utløp i rusmidler, gjerne hasj eller alkohol, fordi det blir ungdommens måte å koble av på. Kanskje kjenner de ikke til andre metoder.

vBEKYMRET: Espen Thunestvedt er bekymret over ungdoms mobilbruk.Privat

Far sjekket telefonen ofte

I håp om å skape en bevisstgjøring rundt konsekvensene av økt mobilbruk, har Thunestvedt skrevet et innlegg på Politiet i Follo sin Facebook-side.

Innlegget er i skrivende stund delt over 1.300 ganger, og mange kommenterer at de er enige med Thunestvedt i at økt mobilbruk kan ha svært uheldige konsekvenser for barn og unge, men også voksne.

I innlegget trekker Thunestvedt frem en historie om en bekymringssamtale han hadde med en ungdom og hans far, der gutten hadde begynt å eksperimentere med rus.

I løpet av samtalen, la Thunestvedt merke til at faren sjekket telefonen sin ofte. Han kommenterte det ikke direkte, men snakket i stedet litt om sine egne rutiner når det kom til mobilbruk hjemme, nemlig at han la mobilen i en skuff slik at han kunne fokusere på barna sine.

«Tre-fire måneder seinere ringte telefonen min. En oppstemt, blid stemme var å høre i den andre enden. «Hei Espen, jeg må bare fortelle deg noe. Etter at jeg var hos deg innførte jeg de samme rutinene hjemme, og det har vært helt fantastisk.

Gutten har helt sluttet med rus, og han har gått opp flere karakterer på skoleprøvene sine. Vi har begynt å trene sammen, og hele familien har det rett og slett bedre.»

- Det var en fantastisk fin telefon å få, sier Thunestvedt, og understreker at han ikke tror at fraværet av fars mobiltelefon var den eneste årsaken til guttens fremgang.

- Jeg mener ikke at man skal slutte å bruke smarttelefon, men at man må være bevisst på økt mobilbruk kan føre med seg. Man mister den gode samtalen og det kan gå utover de nære relasjonene, mener politimannen.

Les hele innlegget her:

Artikkeltags