De to siste årene har lokale jenter vunnet den norske utgaven og gått videre til den internasjonale konkurransen Miss Universe.

Martine Rødseth Hjørungdal fra Nord-Odal fikk reise til USA i 2015, mens Nes-jenta Christina Waage kjempet i Filippinene i fjor. Ingen av dem nådde helt opp.

Nå ser Kaja fra Kongsvinger også en mulighet til å konkurrere internasjonalt etter å ha sikret seg plass i den norske finalen.

Hun beskriver opplevelsen som et eventyr, men legger ikke skjul på at deltakelsen krever mye arbeid litt utenfor komfortsonen.

– Krevende

– Det har vært mange utfordringer på veien. Jeg har jobbet hardt med å sanke stemmer og markedsføre meg selv, forteller 19-åringen, som til daglig har to vikarjobber innen helse og omsorg i Kongsvinger.

Utenom jobben bruker hun tiden på tett samarbeid med sponsorer, oppdatering av blogg og veldedighetsarbeid.

– Å delta som utøver i Miss Norway er krevende om du vil komme langt, slår hun fast.

Fram mot den norske finalen på Wallmans i Oslo 29. juli må Kaja vise seg fram mest mulig, og på best mulig måte. Hun er veldig opptatt av å bruke lokale krefter, og trekke inn Kongsvinger der det er mulig.

Vil være rollemodell

Blant sponsorene er lokale Lia Maskin & Transport. Som del av samarbeidet fikk Kaja låne arbeidsklær og gjennomføre fotografering med tunge maskiner i et maskulint miljø.

– Jeg som utøver vil vise at hvilken som helst jente kan passe inn i et sånt yrke. Derfor tok jeg meg tid til en liten, kul fotoshoot med arbeidsklærne på. Som utøver handler det ikke om å se bra ut og stå og smile. Man skal kunne passe inn, være en rollemodell og representere merket på best mulig måte, beskriver Kaja, som føler hun har mange i ryggen:

– Familie, venner og sponsorer er store støttespillere under denne konkurransen, sier hun takknemlig.

Kun én nordmann

Om Kaja skulle vinne den norske finalen, får hun reise til den internasjonale konkurransen i Frankrike.

Det er 27 år siden sist en nordmann ble kåret til Miss Universe. I 1990 vant Norge for første og foreløpig siste gang. Da var det Mona Grudt som stakk av med seieren.

Miss Universe har vært avholdt siden 1952, og nåværende USA-president Donald Trump har tidligere eid konkurransen.