29. juli reiser Kaja Kojan til Oslo for å delta i finalen i skjønnhetskonkurransen Miss Norway.

Før den tid har hun nok å gjøre. Kongsvinger-jenta jobber for tiden hundre prosent for hjemmesykepleien i tillegg til forberedelsene til konkurransen. Samtidig skal hun klemme inn en liten ferie i Belgia før finalen.

– Det blir lange dager, men det er absolutt verdt det, sier Kojan.

Gjør som 12.000 andre – følg Glåmdalen på Facebook

– Må være sterk psykisk

Når hun ikke er på jobb går dagene i blant annet veldedighetsarbeid, blogging og sponsoroppdrag.

– Det blir litt til hva du gjør ut av det selv, men jeg synes det er veldig morsomt å være med på konkurransen, sier Kojan.

Kojan sier at selv om det er morsomt, så er det ikke bare en dans på roser å være med i Miss Norway.

– Du må tørre å vise deg fram, og være sterk psykisk. Vi får en del tilbakemeldinger fra en coach. Da gjelder det å se på tilbakemeldingene som konstruktive, og ikke ta seg nær av det, sier hun.

Hun forteller også at det ikke bare er coachen som vurderer henne.

– Jeg merker det også, nå som konkurransen begynner å nærme seg, at det er mange folk utenfra som kan dømme deg. Mange er redd for at jeg skal ta helt av, og miste bakkekontakten, sier Kojan.

Bildeserie

Miss Norway-kandidat Kaja Kojan

 

– Lett å bli dratt ut av hverdagen

– Du klarer å holde deg på jorda?

– Hehe, jeg er klar over hva realiteten er, og holder meg godt på jorda. Hvis jeg tar av, så får de nærmeste rundt meg si ifra, flirer hun.

– Men det kan være lett å bli dratt bort fra hverdagen. Her om dagen var jeg på et sponsorarrangement. Der ble jeg tatt hånd om av flinke stylister, velge ut kjoler jeg ville bruke og ble kjørt rundt i en fin bil, legger hun til.

To lokale jenter på to år

De to siste årene har lokale jenter vunnet den norske utgaven og gått videre til den internasjonale konkurransen Miss Universe.

Martine Rødseth Hjørungdal fra Nord-Odal fikk reise til USA i 2015, mens Nes-jenta Christina Waage kjempet i Filippinene i fjor. Ingen av dem nådde helt opp.

Om Kaja skulle vinne den norske finalen, får hun reise til den internasjonale konkurransen i Frankrike.

Det er 27 år siden sist en nordmann ble kåret til Miss Universe. I 1990 vant Norge for første og foreløpig siste gang. Da var det Mona Grudt som stakk av med seieren.

Miss Universe har vært avholdt siden 1952, og nåværende USA-president Donald Trump har tidligere eid konkurransen.