Valg og vind

VINDKRAFT: Det planlegges vindkraft i Nord-Odal. Foto: Ole-Johnny Myhrvold

VINDKRAFT: Det planlegges vindkraft i Nord-Odal. Foto: Ole-Johnny Myhrvold

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Snart er det kommunevalg. Også i Nord-Odal.

Hva mener så politikerne her om en av de aller største sakene som er behandlet politisk i bygda, nemlig vindkraftutbygging?  Det har vi fått svært få signaler om.
 

Planområdene for vindkraftutbygging på Songkjølen og Engerfjellet omfatter alt høyereliggende terreng mot vest i Nord-Odal. Tenk litt på det.

Dette medfører  også forringelse av bruk av friluftsområder i nabokommunene Eidsvoll og Nes. Nes vil i tillegg måtte avstå arealer til nettforbindelsen fra Songkjølen. Endelig avgjørelse om bygging tas av Olje- og energidepartementet i 2015/2016.

Står du på Songkjølen og ser ut over skoger, sjøer og myrområder, så forstår du at inngrep fra brede veier og plasser for 47 enorme vindturbiner her oppe aldri vil viskes ut.

"Landskapets karakter endres fra å være preget av skog og skogproduksjon til et kraftproduksjons-område med tilhørende veier og nettilknytning," innrømmer utbygger i sin egen
konsekvensutredning.

Vindkraftverk er svært arealkrevende sett i forhold til energien som blir produsert. Det er et massivt forbruk av natur til industri. En industri som de fleste samfunnsøkonomer vurderer som feilslått, formålsløs og ulønnsom symbolpolitikk. Utbyggingen er helt avhengig av subsidider.
I Norge i dag dag koster det minst 50 øre å produsere 1 kWh vindkraft. Prisen på kraftmarkedet har de siste årene svingt mellom 5 og 30 øre.

I tillegg har regjeringen nå sendt på høring et forslag om å fjerne eiendomsskatt på verk og bruk. Går det igjennom vil vertskommmuner, som Nord-Odal,  sitte igjen med bare ulempene og ingen kompensasjon. 

Å delta i klimadugnad er bra, men det må gjøres gjennom energisparing og energigjenvinning. Vannkraftlandet Norge redder ikke verden ved å bygge ned egen natur til vindkraft.

Når du bruker stemmeseddelen så tenk gjennom hvilke politikere/partier som forstår å ta vare på natur, landskap og verdien i friluftsliv. Det er Nord-Odals styrke! Og vil  garantert bli mangelvare i framtida.

Vi har alle et ansvar her, ikke minst overfor de som kommer etter oss. Hva blir igjen til dem ?

Politikere, stå klart  fram med deres synspunkter i vindkraftsaken!


Karin S N Leonhardsen

Å delta i klimadugnad er bra, men det må gjøres gjennom energisparing og energigjenvinning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.