Høyere gjeld: Storskole og økonomi i Sør-Odal

Skolesammenslåing: Sigrun Kristoffersen angriper de økonomiske sidene ved rapporten om skolesammenslåing i Sør-Odal

Skolesammenslåing: Sigrun Kristoffersen angriper de økonomiske sidene ved rapporten om skolesammenslåing i Sør-Odal Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevI en politisk debatt brukes mange argumenter for å vinne fram. Jeg skal ikke si at det brukes løgn i skoledebatten i Sør-Odal, men at noen serverer feilaktige påstander gang på gang er helt sikkert. Håper det skyldes uvitenhet, men det kan også være en bevisst framgangsmåte.

Fordeler og ulemper ved små og store skoler er det naturlig nok uenighet om, og alle har rett til både å synse, mene og føle. Når det gjelder å tolke de framlagte prognosene for den økonomiske sida ved saken derimot, er det bare pluss og minus som gjelder.

Regnestykket i konsulentrapporten konkluderer med at forskjellen mellom dagens skolemodell og en 1–10-skole vil være en innsparing på 5,6 millioner kroner per år. Kan høres bra ut, men det er lurt å sjekke hvordan dette tallet framkommer. Den store innsparinga er lønnskostnader med 14,2 millioner kroner, i tillegg antas det at det kan spares 4,8 millioner kroner i drift og vedlikehold av bygninger.

Å bygge en storskole vil ifølge rapporten medføre 11,9 millioner kroner i renter og avdrag på lån, og å kjøre alle bygdas unger til denne nye skolen vil koste 1,5 millioner kroner ekstra hvert år. Dermed viser regnestykket altså total innsparing på 19 millioner kroner og ekstra kostnader på 13,4 millioner kroner.

Netto innsparing blir da 5,6 millioner kroner. Mange tall, men i praksis betyr dette at vi kan kutte cirka 25 stillinger i skolen og få et nytt, stort bygg som erstatning.

Vi må ta med et par små tall til. Rapporten baserer seg på en lånerente på 3 prosent i 30 år framover. Øker renta bare litt, så sprekker hele regnestykket. I tillegg forutsettes det kun fire nye innbyggere til kommunen per år. Det bør ikke være barnefamilier for da blir det riktig ille.

Det er ingen hemmelighet at SV er imot storskole av mange grunner. Poenget med alle disse tallene var å vise at økonomien ikke er noe godt argument i alle fall. En storskole gir ikke penger til bedre eldreomsorg, slik enkelte hevder. Den gir derimot større klasser, færre lærere og høyere gjeld.

Sigrun Kristoffersen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags