Arbeidsmarkedstiltak må være Statens ansvar

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringen har foreslått å overføre ansvaret for «Varig tilrettelagt arbeid» (VTA) fra NAV til kommunene.

Kommunepolitikerne bør si klart fra at arbeidsmarkedstiltak bør forbli et statlig ansvar overfor alle grupper.

Reformen for mennesker med utviklingshemning ble skissert i st.meld. 47 (1989-90). Her ble det slått fast at arbeidstilbudet til mennesker med utviklingshemning skulle bygges opp etterhvert. Når staten ikke har maktet denne oppgaven i løpet av 24 år, blir det naivt å tro at målsetningen realiseres ved å overføre oppgaven til kommunene.

Knapphet på oppmerksomhet, penger og kompetanse er en gjenganger som preger tjenestene i kommune-Norge, både i små og store kommuner.

For å sikre forholdene i eldreomsorgen, vedtok FrP-landsmøtet å arbeide for statlig finansiering av eldreomsorgen. Det står ikke bedre til med tjenestene for mennesker med utviklingshemning.

Statlige tilsyn avdekker lovbrudd i 75-90% av tilfellene. Kommunene er i utgangspunktet pålagt for mange oppgaver som de ikke makter å løse godt nok. Eldreomsorg gjelder for en kort periode mot slutten av livet. Mennesker med utviklingshemning er avhengig av tjenester hele livet.

Regjeringen hevder at kommunene skal få økte rammetilskudd for å finansiere VTA. Slike løfter kommer alltid når staten skal overføre oppgaver til kommunene, uten at kommuneøkonomien blir bedre av den grunn.

Så lenge staten bestemmer både kommunenes inntekter og oppgaver gjennom statsbudsjettet og kommuneproposisjonen, har finansieringsløftene en maksimal holdbarhet på ett år.

Det å overføre VTA til kommunene er en diskriminerende underkjennelse av arbeidsinnsatsen til mennesker med utviklingshemning. Når andre arbeidsmarkedstiltak skal forbli et statlig ansvar, er det vanskelig å se andre årsaker enn at mennesker med utviklingshemning er den gruppen som er lettest å overkjøre.

Det er lett å slutte seg til ordene fra høyremannen og tidligere arbeidsminister Victor Norman: «Utviklingshemmede og andre med behov for bistand vil igjen havne nederst ved bordet og risikere at den soleklare retten til alle andre har til arbeid, ikke lenger gjelder for dem. Det finnes bare ett ord for dette – diskriminering».

Vi får håpe at lokalpolitikerne er våkne, kjenner sitt ansvar og sier klart i fra til rikspolitikerne at arbeidsmarkedspolitikken er et statlig ansvar, også overfor mennesker med utviklingshemning.

Torill Vagstad

Når staten ikke har maktet denne oppgaven i løpet av 24 år, blir det naivt å tro at målsetningen realiseres ved å overføre oppgaven til kommunene.

Torill Vagstad

Leder NFU Hedmark Fylkeslag (Norsk forbund for utviklingshemmede)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken