Varslersaken: Hva skjer i Eidskog?

KRITISK: Per Olav Stenslet, gruppeleder for Høyre i Eidskog kommunestyre, er sterkt kritisk til håndteringen av varslersak i kommunen.

KRITISK: Per Olav Stenslet, gruppeleder for Høyre i Eidskog kommunestyre, er sterkt kritisk til håndteringen av varslersak i kommunen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den siste tiden har det vært en rekke oppslag i Glåmdalen vedrørende en varslersak i Eidskog. Saken er behandlet flere ganger i kontrollutvalget og kontrollutvalget har vedtatt å anmode fungerende ordfører om å sette opp saken på sakslista til kommunestyremøtet 23. oktober. Fungerende ordfører ønsket ikke dette, noe som er svært underlig.

DEL

MeningerVedtaket i kontrollutvalget var sågar enstemmig. Arbeiderpartiets egen representant stemte altså for å be om at saken ble satt opp på sakslista. Kontrollutvalget er kommunestyrets eget organ og lederen av kontrollutvalget fikk ikke engang lov til å få ordet i dette kommunestyremøtet. Hun fikk et kontant nei av fungerende ordfører! Er det mulig? Er det manglende tillit?

I forbindelse med behandling av referatsaker i kommunestyre 23. oktober etterlyste jeg møtereferat fra to møter i kontrollutvalget, som normalt skulle ha stått på sakslista. Fungerende ordfører ga ikke noe konkret svar på hvorfor de var utelatt. Møtereferatene ligger imidlertid på postlista til kommunen og jeg har derfor lest dem der.

Etter 23. oktober har Glåmdalen fulgt opp med flere reportasjer vedrørende denne saken og i dag, mandag 5. november, tok saken en ny og svært alvorlig utvikling. Nå er det ikke snakk om ett varsel, men flere varsler. De ansatte føler utrygghet og frustrasjon! Dette er svært alvorlig. Slik skal det ikke være! Og hvor vil dette ende?

Det verserer nå flere rykter i kommunen. Dette når også oss politikere. Er det slik vi skal få kunnskap om varslersaker? Er det slik at vi som sitter i kommunestyret, som er arbeidsgivere til de ansatte i Eidskog kommune, skal få denne kunnskapen av tilfeldige innbyggere? Hva er sant og hva usant? Er det vi hører reelt eller har sannheten, gjennom at den har gått gjennom flere ledd, blitt til en alvorlig usannhet? Vi som er politikere og arbeidsgivere vet ikke. Hvordan kan vi få vite det?

Nå må fungerende ordfører i Eidskog kommune vise lederskap og raskt beramme et ekstraordinært kommunestyremøte, slik at vi kan få noe kunnskap om saken. Vi snakker ikke om detaljer, men helt grunnleggende om hva saken eller sakene gjelder. Dette kan fungerende ordfører selv bestemme, eller 1/3 av kommunestyrets medlemmer.

Fungerende ordfører er opptatt av en ryddig og forsvarlig behandling. Også juridisk. Det er vi også. Men hvor lang tid trenger fungerende ordfører å lure på dette? Fungerende ordfører skyver i stedet saken(e) foran seg. Hvorfor? Hvem vil dette gavne? Hva med varslerne? Vi har et ansvar overfor dem!

Fungerende ordfører brukte også taushetsplikten som unnskyldning for ikke å behandle saken i kommunestyret 23. oktober. Dette er en latterlig unnskyldning. Alle i kommunestyret har skrevet under på en taushetserklæring og vi behandler også saker unntatt offentlighet i nesten alle kommunestyremøtene. Eidskog kommune er sågar i norgestoppen i å unnta saker for offentlighet. Hvorfor? Dette har vi i opposisjonen også tatt opp en rekke ganger. Vi er alle enige om at åpenhet er viktig, men det viser seg at dette kun gjelder i teorien og ikke i praksis.

Advokaten til den første varsleren sier at denne saken blir en demokratitest for de folkevalgte. Vi i Høyre har ikke tenkt å stryke på denne testen. Fungerende ordfører er langt på vei til å stryke. Men hun har fortsatt mulighet til å unngå stryk. Da må du vise lederskap, fungerende ordfører!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags