Ukritisk journalistikk og dens konsekvenser

Fra Glåmdalens artikkel den 6. juli 2015.

Fra Glåmdalens artikkel den 6. juli 2015. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den 6. juli kunne Glåmdalen servere sine lesere en «gladsak» under tittelen «Distriktets første osteopat på plass». Eller var det rett og slett en reklameannonse for osteopati vi var vitne til?

I faktaboksen ble vi tilsynelatende informativt forklart at osteopati bl.a. bygger på vitenskapelige fag, som anatomi, fysiologi og nevrologi.

Dette er fakta i seg selv, men ikke med et eneste ord ble det nevnt at osteopati er å anse som en alternativ behandlingsform, med lite eller ingen dokumentasjon på effekt – utvilsomt ikke dokumentasjon god nok for en ukritisk feiring av å endelig kunne tilby behandlingsformen i bygda.

Placeboeffekten på sin side – altså, en følt bedring i egen helse uten at det har blitt utført noen faktisk medisinsk behandling – er vel dokumentert, og mye tyder på at osteopati er nettopp det. En avansert placeboeffekt sådan, servert i hvite frakker med sterk markedsføring i ryggen – den perfekte oppskrift på å gjøre god profitt av andre menneskers lidelse og ubehag.

Konsekvensene av unyansert og ukritisk journalistikk av denne arten er potensielt store, da de aller fleste uten medisinsk bakgrunn vil stole på det autoritetene forteller dem.

Skrekkeksemplene finnes, hvor folk oppsøker kvakksalvere istedenfor å få den diagnostikken og behandlingen som potensielt kan redde liv.

Det er opp til hver enkelt å ta sine egne valg, men de skal i det minste være velinformerte.

Det er derfor en lokalavis’ definitive ansvar å informere sine lesere om nettopp hva som nå faktisk er «på plass i distriktet». Det finnes utallige andre varianter (homeopati, akupunktur, «Snåsa-mannen», «Charter-Svein» osv.) som kan tilby det samme; Nemlig, avansert placebo.

Stian Bahr Sandmo

Det er opp til hver enkelt å ta sine egne valg, men de skal i det minste være velinformerte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.