Tenkte på miljøet: De brettet og vant

Kartongkubben kan gi penger i kassa.

Kartongkubben kan gi penger i kassa. Foto:

ÅSNES: Returkartonglotteriet har gjort opp status for 2019, og to skoler i Åsnes er blant de som er trukket ut som vinnere.

DEL

Jara og Flisa er skoler der de tar vare på drikkekartonger, bretter dem og leverer til kartonglotteriet. De ble i løpet av året trukket ut som vinnere, og fikk 10 000 kroner hver som belønning for miljøarbeidet, som det jo er. Flere enkeltpersoner i distriktet er også trukket ut i løpet av året.

Kartongen er et lodd

Alle kan være med i returkartonglotteriet. Hver enkelt kartong fungerer nå som et lodd. Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne.

For å være med i trekningen om 100 000 kroner, må du skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i en syvende til en kubbe. For skolemelk-kartonger gjelder fire kartonger oppi den femte. Selv om alle som kildesorterer drikkekartong ikke kan vinne i lotteriet, så er ihvertfall miljøet en vinner. For kartongene blir til nytt papir.

Alle slags esker

Drikkekartongene presses til baller og selges til papirfabrikker, kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier. Papiret brukes i produksjon av nye kartonger som pizzaesker, corn-flakes, skoesker med mer, informerer Grønt punkt Norge, som tar hånd om returordningen og lotteriet.

Kaster du en drikkekartong i naturen, tar det minst fem år før den brytes ned.

flisa barneskole

flisa barneskole Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken