Pandemi, stengte grenser og nyetableringer i Eda knekker ikke Källmans Konditori.

– Jeg har beholdt mine nordmenn i Charlottenberg! sier driftige Björn Källmann.

Dette sier han i et intervju i Arvika Nyheter. Du finner ham ofte selv i kassa om du stikker du til konditoriet i Charlottenberg. Björn Källman har beholdt sin faste, norske kundekrets gjennom de skiftende, turbulente tidene.

Ga aldri opp Charlottenberg

– Vi er på Charlottenbergs Shoppingcenter og handler én gang i uka, men vi spiser aldri der.

Det sa ekteparet Mette Karin og Arne Fredrik Hansen fra Granli da Glåmdalen tok sommertemp-en på Charlottenberg for noen år siden.

– Vår tradisjon er å reise til Charlottenberg. Det har vi gjort i flere tiår. Og vi reiser da heller inn til sentrum, fortalte ekteparet fra Granli.

Ekteparet er to av mange nordmenn som aldri har gitt opp Charlottenberg sentrum. Da vi møtte dem, koste de seg med kaffe og tekaker på uteserveringen i sola utenfor Källmans Konditori. At halvparten av «oss» er hans kunder, stemmer også overens med observasjonene til selveste sjefen Källman på Källmans.

LES: Ekteparet tar en ekstra kjøretur for å spise: – Viktig å holde liv i sentrum

– «Mine» nordmenn tilhører en etablert kundekrets, sier Björn Källman i Källmans Konditori til Arvika Nyheter.

Nordmennene er kortreist lokalbefolkning fra den andre siden av riksgrensa. Dem som dro hit lenge før Olav Thon etablerte kjøpesenteret på Tallmon. Før Thon fant du Systembolaget, et stort utvalg og mange butikker i Storgaten i Charlottenberg.

– Mine norske kunder velger fortsatt å dra til sentrum, for en «fika» etter at de har handlet. Resten av gjestene er lokalbefolkningen her i Eda, forteller Björn Källman til Arvika Nyheter.


Tredje generasjon

Det står en egen glans av det gamle og legendariske Källmans i Charlottenberg.

– Svenskene har lang tradisjon på å innta varm lunsj på kafé eller restaurant. Det er en levende faktor i svensk kultur. Hvorfor møtes for eksempel så mange fra Eidskog på det tradisjonsrike Källmans Konditori i Storgaten i Charlottenberg? Kan det ha noe med atmosfæren å gjøre?. Det skrev Lorentz Moe i en kronikk i Glåmdalen for fire år siden.

Källmans konditori har alltid ligget i Charlottenberg. Björn Källman er tredje generasjon Källman som driver Källmans Konditori i Charlottenberg. Han forteller til Arvika Nyheter at bestefaren kjøpte bedriften for snart 90 år siden. Deretter overtok hans far. Men for 22 år siden solgte faren solgte det videre.

Björn Källman arbeidet deretter for de nye eierne og ble ansvarlig for virksomheten to år senere. Han kjøpte tilbake konditoriet i Charlottenberg sammen med en kollega i 2013.

Han ble eneeier av Källmans for noen måneder siden. Nå har han også kjøpt et over hundre år gammelt bakeri i Arvika.

Restauranter ved Valfjället og golfbanen

I sommer kjøpte Björn Källman nemlig det over hundre år gamle Nordells Bageri i Arvika. Driverne måtte kaste inn håndkleet og slå seg selv konkurs.

– Jeg var den eneste som ville drive virksomheten videre, kommenterer Björn Källman til Arvika Nyheter.

Nå heter bakeriet i Arvika Källmans bageri.

Björn Källman har flere jern i ilden. Han driverrestauranten i det populære og kjente slalåmanlegget i Valfjället. Slalåmbakkene er et kortreist og populært tilbud for innbyggere på begge sider av riksgrensen. Anlegget ligger sør for Köla og nord for Charlottenberg.

Han driver også golf-restauranten ved Noresund ved Åmotfors. Eda Golfklubbs bane ligger i det idylliske kulturlandskapet ved sjøen Hugn.