– Medlemmer har flere ganger reagert på min atferd og jeg har ved flere anledninger utvist dårlig dømmekraft

TREKKER SEG: Kristian Tonning Riise trekker seg som leder av Unge Høyre. Foto: Bjørn-Frode Løvlund

TREKKER SEG: Kristian Tonning Riise trekker seg som leder av Unge Høyre. Foto: Bjørn-Frode Løvlund

Artikkelen er over 2 år gammel

Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (29) fra Stange trakk seg som leder for Unge Høyre onsdag kveld. – MeToo-kampanjen har også vært en vekker for meg, skriver han på sin Facebook-side. Han erkjenner dårlig dømmekraft og relasjoner han ikke burde ha inngått.

DEL

Den nyvalgte stortingsrepresentanten fra Hedmark har vært leder i Unge Høyre i to perioder og skulle etter planen gå av ved neste landsmøte i ungdomspartiet.

Tonning Riise meddelte likevel sentralstyret i Unge Høyre om at han trekker seg som ungdomsleder allerede nå, et halvt år før nytt landsmøte i Unge Høyre.

Reagert på atferd

På egen Facebook-side opplyser Tonning Riise at MeToo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon.

Tonning Riise skriver at han er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre har reagert på hans atferd.

– Jeg vil likevel understreke at det ikke foreligger noen varsler og at jeg aldri med egen vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det, skriver Tonning Riise.

Erkjenner svikt

Han fortsetter:

– Jeg har etter dette vært mer bevisst egen oppførsel, men erkjenner at jeg ikke har vært god nok til å ta de riktige vurderingene man skal og bør kunne forvente i min posisjon i alle tilfeller. Dette er derfor et viktig signal til de av oss som besitter lederroller at vi må gå i oss selv og tenke gjennom hvordan vi både skal ta ansvar og sørge for at en opprydning ikke stopper opp.

Tonning Riise beskriver ungdomstiden i Unge Høyre som en fantastisk tid etter at han ble medlem som 16 åring med alt som hører til av fest og sosialt samvær.

I Unge Høyre har han også møtt noen av de beste folkene han kjenner.

Relasjoner man ikke burde inngått

Mye av ungdomstiden er han stolt over.

Men innrømmer likevel at det er flere ting som han skulle sett vært ugjort.

– Ting man ikke burde ment eller sagt og relasjoner man ikke burde inngått. Det er det ikke mulig å gå tilbake på, skriver Tonning Riise.

Han går ikke nærmere inn hva som skulle vært usagt eller hvilke relasjoner som ikke burde vært inngått.

– Det kan være utfordrende i en ungdomsorganisasjon, når man går fra å være en av mange medlemmer til selv å være en av de litt eldre og har mer framtredende verv. Jeg innser at jeg ikke har vært bevisst nok på den rolleendringen i sosiale settinger, skriver Tonning Riise på sin Facebook-side sent onsdag kveld.

Forventninger til lederen

Generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, sier i en pressemelding at hun ble orientert av Kristian Tonning Riise onsdag.

– Jeg har blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Kristians oppførsel i ulike sosiale sammenhenger. Dette er episoder og oppførsel han har blitt konfrontert med og jeg har vært tydelig på hva vi som organisasjon forventer av ham som leder. At Kristian nå selv velger å gå av som leder i Unge Høyre er en beslutning jeg støtter. Han har selv sagt til meg at han ved enkelte anledninger utvist dårlig dømmekraft og ikke satt de nødvendige grensene som man skal og bør kunne forvente av personer i ledende posisjoner, sier Barstad Sanner i pressemeldingen.

– Ingen varsler

Barstad Sanner understreker at hun som generalsekretær ikke har mottatt varsler om Tonning Riises oppførsel.

– Dersom noen likevel har opplevd noe som er ubehagelig eller upassende i Unge Høyre, oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med meg. Vi er en organisasjon hvor det skal være trygt å varsle – alle skal oppleve å bli tatt på alvor og bli godt ivaretatt, sier hun.

Tonning Riise var vararepresentant på Stortinget for Hedmark Høyre i forrige periode.

Sist høst toppet han partiets liste i Hedmark og ble valgt inn på fast plass.

Han sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Sandra Bruflot er den som nå overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.

Kristian Tonning Riise har så langt ikke svart på våre henvendelser om saken.

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.

 

Artikkeltags