Hedmarks store sønn tilbake til start

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sjoggfest: Matoma avsluttet sin Nordic-tour med to fulle hus i Operaen før han tok spurten i ungdoms-OL. Matoma har spilt for fulle hjemme i Norge - i Operaen og Ungdoms-OL.

DEL

Matoma aka Tom Stræte Lagergren fra Flisa ble den første til å holde konsert i foajeen i Operaen.

To fulle hus kokte i takt med Matomas populære låter. Blant fansen var det et sterkt innslag av fans, venner og familie fra Solør. Dagen etter ble det rigget til konsert på Sunnmøre.

Tom har vært på turné i Norden siden begynnelsen av desember. Mandagens konsert på Bruket var den siste.

Han er en av rundt 90 artister som opptrer på Sjoggfest, kulturfestivalen til Lillehammer 2016. Over 700 gratis festivalbånd ble delt ut før konserten og revet bort på 17 minutter tre timer før konsertstart.

Ekstra-konsert med Matoma i Operaen 

Vi møtte Matoma backstage før turnéens siste konsert på Bruket i Lillehammer..

Kl. 18:45

Det er omtrent halvannen time til han skal på scenen når vi slippes inn av vaktene. Utenfor Bruket har unge fans allerede samlet seg. De vil stå først i køen når idolet spiller i byen.

Etter litt obligatorisk dørvakt-krangling, klarer vi å overbevise om at vi har en avtale. Fra sceneområdet hører vi at lydprøvene er i full gang. Vi blir bedt om å vente i baren. 

«Vil dere at jeg skal ta praten på norsk eller engelsk?» hører vi noen rope. Det er Matoma som diskuterer med sitt management fra scenen.

Kl. 19:22 

Lydprøvene er avsluttet, og vi venter fortsatt. For 10 minutter siden gikk Matoma - eller Tom Stræte Lagergren, som han heter - forbi oss. Han skulle bare ha seg en matbit før han ville snakke med oss. Omsider kommer en vakt og ber oss følge ham. Der sitter kveldens stjerne sammen med manager Stian.

Tom hilser på oss, og presenterer seg høflig. Han er klar.

– Hvordan er det å være nesten hjemme, du er jo fra Flisa i Hedmark?

– 
Det er alltid godt å være tilbake i hjemtraktene. Jeg trives veldig godt på Lillehammer, sier Tom, mens han tygger på ei drue. Dialekten sitter som støpt. Han er en av rundt 90 artister som opptrer på Sjoggfest, kulturfestivalen til Lillehammer 2016.

Tom og teamet hans kommer rett fra Sunnmøre, hvor de spilte konsert dagen før. Tom har vært på turné siden begynnelsen av desember. Mandagens konsert på Bruket var den siste. Det er spesielt at avslutningskonserten blir i Lillehammer.

– Billettene forsvant jo veldig fort, og det er helt «amazing». Det viser jo bare at folk har lyst å se meg, og det varmer jo et Hedmark-hjerte, sier han.

Hopp, bob, skiskyting og alpint

Selv om Matoma neppe får tid til å få med seg noen av konkurransene under Ungdoms-OL, er han veldig interessert i vintersport.

– Jeg var bare tre år da OL ble arrangert her i 1994, men mamma og pappa snakker ofte om OL og har vist meg mange bilder. Jeg har alltid likt OL og pleier å følge med på tv. Det er jo litt norsk å være stolt av snø, is, fjell og ski.

– Hva skulle du ønske at du fikk sett mens du er her?

Svaret kommer så fort at vi mistenker at han har tenkt det ut på forhånd. 

– Hopp, bob, skiskytting og alpint. Jeg liker å stå på slalåm selv. Jeg er ingen alpinist, men vi hadde hytte i Trysil da jeg vokste opp. Jeg var ofte i skibakken. Dessverre får jeg ikke tid til slikt nå. Man må ofre noe for å gjøre karriere som musiker.

Han stopper opp litt. 

– Men det er definitivt verdt det, slår Tom fast.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ser likheter mellom unge musikere og idrettsutøvere

Mens Tom forteller at han savner å stå på ski, kikker manager Stian på klokka. Det nærmer seg tid for show.

– Du opplever suksess i ung alder. Ser du noen likhetstrekk mellom å nå langt i musikken og i idretten? 

Spørsmålet henger litt i lufta. Det jobbes under de blonde, velstelte lokkene.

– Det er klart at du som ung må sette deg mål. Men det skal være gøy og det skal gi deg noe. Er du ung og lovende er det viktig å bygge kameratskap og å ha det moro. 

Han tar seg en slurk Red Bull, og lener seg tilbake. Det har kommet flere mennesker inn i rommet og stemningen begynner å bli hektisk. Vi tar signalet, vår tilmålte tid med Tom er snart ute.

Tom får kick av publikum

Fra konsertlokalet hører vi summing fra publikum som venter på Matoma. Mange har allerede stilt seg opp foran scenen for å komme så nær som mulig. Tom forteller om hvilket kick det gir å være så populær.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Matoma spilte fpr 750 elleville fans under konserten på  Bruket. Selv får han kick av sitt publikum.

Matoma spilte fpr 750 elleville fans under konserten på Bruket. Selv får han kick av sitt publikum. Foto:– Det er ekstremt. Det er så gøy. Når jeg kommer inn døra her lurer folk på om det virkelig er meg. Det er mange som hører på musikken min, men likevel er det ikke så mange som kjenner ansiktet mitt. Og det er greit. Jeg gjør dette for musikken, ikke for å bli berømt. Jeg tar gjerne bilde med fansen, men vil helst ikke bli gjenkjent.

Kl. 19:43

Showtime.

Stian peker på klokka. Helt til slutt spør vi om hva han syntes om kveldens lokaler. 

– Dette er dritfett. Jeg gleder meg veldig. Det er en ære å få være en del av et OL på Lillehammer. 

Konfetti, lys og bøttevis av dansbare låter

Det er fullt i salen. Barn, tenåringer og foreldre venter i spenning på «man of the hour» og foran oss står selveste Kronprins Håkon sammen med sjefen for Ungdoms-OL, Tomas Holmestad.

Scenen er satt. Ørnen kan lande. 

Kl. 20:14

Det går det et gisp gjennom salen, og flere jenter begynner å hyle. Matoma går på scenen og hilser publikum. Han blir møtt av jubel og nye jentehyl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Matoma satte Lillehammer i fyr og OL-flamme med en fullsatt konsert på Bruket

Matoma satte Lillehammer i fyr og OL-flamme med en fullsatt konsert på Bruket Foto:

Konfetti skytes ut av kanoner. Artister som Bruno Mars, Maroon 5, Astrid S og Kygo mikses inn i Matomas trackliste. Folkehavet foran scenen bølger i takt med musikken og stemningen er magisk.

Hedmarks store sønn satte Lillehammer i fyr og OL-flamme.

Artikkeltags