Lager mat slik de gjorde for 7000 år siden

NATURLIG: Andreas Dønåsen legger hele sin sjel og mye tid i å leve så nært til naturen som han kan mens han jobber og bor i Trondheim.

NATURLIG: Andreas Dønåsen legger hele sin sjel og mye tid i å leve så nært til naturen som han kan mens han jobber og bor i Trondheim. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

ÅSNES: det er på tide å lære seg kunsten å fermentere mat og drikke, utfordrer paleoterapeuten Andreas Dønåsen. Han vil lære deg å lage din egen sauerkraut og andre fermenterte matvarer.

DEL

–Høsten er ankommet og det er på tide å lære seg kunsten å fermentere mat og drikke, utfordrer paleoterapeuten Andreas Dønåsen.

4. november kommer han hjem til Flisa for å dele sin kunnskap om probiotisk mat og drikke i lokalene til Gårdsmatutsalg.

– Gamle metoder blir som nye, sier Andreas, som forsøker å leve så likt steinaldermannen som mulig.

Han forteller mer om hva fermentert mat er, og hvordan han mener at den kan påvirke helsa vår.

Gjæringsprosess

– Melkesyregjæring av mat og drikke har blitt brukt som konservering i mer enn 7.000 år. Før kjøleskap og konserveringsmidler hadde vi intet valg.

Nå har metoden blitt populært igjen! Det bugner med oppskrifter på Sauerkraut, Kimchi, Kombucha og Kefir i bøker og på nett. Både kokkene, matbloggerne, kostveilederne og miljøforkjemperne kaster seg over norgesglass og kål.

Andreas Dønåsen kommer «hemmat» til Solør for å dele sin kunnskap. Fysioterapeuten og kostholdsrådgiveren har de siste årene utviklet en enorm interesse for mat og ernæring. Underveis har han plukket opp noen av de mest verdifulle matvarene som ser ut til å ha blitt borte fra dagens kosthold. Fermentert mat og drikke er ifølge han en av matvarene vi bør ønske velkommen tilbake.

Denne eldgamle konserveringsmetoden viser seg å påvirke egenskapene til råvaren. Tilgjengeligheten på næringsstoffene øker, samtidig som man tilfører tarmen gode bakterier. Disse bakteriene er helt avgjørende for god fysisk og psykisk helse, sier Flisa-karen.

I pakt med naturen

Han driver som paleoterapeut  i Trondheim og omgir seg med naturlige råvarer som han høster selv eller kjøper fra lokale bønder. Med fermentering kan han forlenge sesongen.

– I tillegg til at det smaker veldig spennende kan man lagre sesongens råvarer gjennom vinteren. Dette går som hånd i hanske med andre økende interesser/trender som hjemme-dyrking og kortreist mat», sier 25-åringen.

Med seg på kurset tar han Solvår Werenskiold, Oslo-jenta som har flyttet til Gjesåsen for å leve i pakt med naturen. Solvår driver et småbruk og for henne er fermentering ikke bare for smakens skyld, men en nødvendighet.

Han lover at kursdeltakerne kan vente seg en lærerik og morsom aften med både teori og praktisk. Det vil bli innføring i fermentering med fokus på opplevelse, helse og miljø. Alle drar hjem med en bedre forståelse for fermentering, tarmflora og tradisjonsmat. Deltakerne vil også lage fermenterte grønnsaker som de tar med hjem.

 Dønåsen lover også smaksprøver av en drikk som omtales med det spennende navnet Kombucha. Kombucha er te tilsatt en bakteriekultur som har fått stå og fermentere i romtemperatur med sukker i en ukes tid, og resulterer i en drikk som kan minne litt om iste. Drikken er brukt i tusenvis av år i hele verden, men man antar at det startet i Kina. 

– På kurset blir det utdeling av SCOBY for dem som ønsker å brygge Kombucha hjemme, sier Andreas.

Artikkeltags