Gå til sidens hovedinnhold

Én av fire vil kutte kjøttforbruket

Artikkelen er over 5 år gammel

Har du også planer om å kutte ned på kjøttbruket? En professor er bekymret over utviklingen.

Nesten hver fjerde nordmann sier de vil kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Forsker Bjørg Egelandsdal er bekymret over trenden.

I en spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for Nationen , oppgir 23 prosent – nesten én av fire – at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016.

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å begrense inntaket av rødt kjøtt, og spesielt kvinner ser ut til å følge rådet. Blant dem har 29 prosent planer om å spise mindre rødt kjøtt, mens blant menn svarer 17 prosent det samme.

I oktober plasserte Verdens helseorganisasjon (WHO) rødt kjøtt i samme kategori som plantevernmiddelet glyfosat, på grunn av faren for å utvikle tarmkreft.

Likevel er professor Bjørg Egelandsdal ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet (NMBU) bekymret over utviklingen når flere nordmenn sier at de vil kutte kjøttforbruket.

– I Norge er konsumet bare litt over anbefalt nivå hos menn, mens for kvinner er konsumet under det som anbefales fra flere faglige hold. Når kvinner spiser mindre rødt kjøtt enn det de burde, er det veldig uheldig at de som er mest påvirket av WHOs advarsler vil redusere inntaket enda mer.

– Det er fullstendig unødvendig, sier hun til Nationen.

Egelandsdal, som selv eier 16,67 prosent av det lille engrosfirmaet Red Meat på Stabekk i Bærum, viser til at rødt kjøtt er en viktig kilde til proteiner, samt mineraler som sink og jern, og flere typer B-vitaminer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.