Gamle sofaer, stilige stoler, retromøbler, spisestuestoler og lenestoler får et nytt liv. Marlene Røsholt merker at folk tenker gjenbruk når de finner billige møbler på nettet og koster på dem en omtrekking hos møbeltapetsereren. Eller når de arver ærverdige møbler og disse trenger oppussing og et nytt utseende. Treverket er som oftest solid, og kan fint brukes videre. Hun har flere hundre stoffprøver, og man får møbler ingen har maken til.

Norsk-produserte sofaer fra 80-og 90-tallet trekkes nå om, og er ikke til å kjenne igjen når de er trekt i stilige mønstre som ble designet på 1800-tallet, blant annet av William Morris.

– Akkurat nå går det veldig mye i sofaer. Folk finner gratis eller billige sofaer på nettet, og har oppdaget at treverket er solid og at man får et unikt og solid møbel ved å koste på et nytt trekk. Folk har sjekket, og de har funnet ut at det er billigere å trekke opp igjen solide møbler enn å kjøpe nytt, sier Marlene Røsholt.

Måtte ha ekstrahjelp

Hun har holdt på som møbeltapetserer ved Røgden i tre og et halvt år. Nå er det gamle fjøset satt i stand, slik at hun har sitt eget verksted der. Hun har også fått svennebrevet som møbeltapetserer, og driver firmaet Møbeltapetserer Marlene Røsholt.

Røsholt har nå så mye å gjøre at hun leier med seg ekstrahjelp, og bruker Anne Gotaas fra namnå.

– Jeg var jo spent da jeg flyttet hit og ønsket å drive som møbeltapetserer. Men hele distriktet bruker meg. Folk som har vært her, kommer igjen flere ganger og har stadig med seg flere. Som igjen kommer tilbake og har med seg nye folk hit. Fornøyde kunder er det beste man kan ha, sier Marlene Røsholt, som hadde planer om helgekurs i møbeltapetsering. Det satte koronaen en stopper for, men til gjengjeld har folk vært mer hjemme og har sett at møblene trenger nytt utseende.

– Ja, jeg har hatt mye å gjøre det siste året. Og nå starter snart utesesongen med båtkalesjer og puter til utemøblene, sier Røsholt, som absolutt ikke angrer på at hun etablerte sin egen bedrift på Finnskogen. Ungene synes også det er fint at mamma er på gården. Selv om hun arbeider, kan de stikke innom verkstedet. Datteren synes dessuten det er spennende å hjelpe til med å fjerne stoff fra gamle stoler og sofaer og jakte på mynter som har falt nedi.

Røsholt planlegger også drop-in-timer, hvor folk som prøver å trekke om selv, kan stikke innom og få litt hjelp og veiledning.

I tillegg har hun begynt å sy gardiner og solavskjerming. Det synes hun er en fin avveksling.

(Saken fortsetter etter bildet)

FAKTA

Denne artikkelen er en del av #treffes!

  • #treffes er en digital uke om mulighetene i regionen vår.
  • Les artikler og se filmer om livet som leves her, folk som har flyttet hjem, møteplasser, spennende jobber og om framtidsutsiktene.

Du finner alle historiene på glomdalen.no/treffes

#treffes er et samarbeid mellom Glåmdalen, kommunene og næringslivet i Kongsvingerregionen.

Ønsket sin egen arbeidsplass

– Jeg kjente ikke til distriktet, men fant ut at det ikke var andre møbeltapetserere her. Jeg ønsket å starte min egen arbeidsplass, og det gikk veldig bra. Nå har jeg fullt opp fram til påske. Det er også mange som gir bort møbler, slik at jeg selv kan sette dem i stand og selge dem. Men det har jeg knapt tid til å gjøre, sier Marlene Røsholt.

Hun tar vare på et verneverdig fag, og hun ser at det er viktig å ta vare på dette faget. Nå skal hun søke stipend og fordype seg enda mer i det. Røsholt innrømmer at det er en tung jobb, og det merkes på fingrene og hendene når hun har hatt fri og så tar på igjen.

Røsholt fant ut at hun ville bli møbeltapetserer etter at hun arbeidet i en møbelbutikk og tok seg av reklamasjoner. I tillegg har hun vært på møbeltapetserer-avdelingen til NRK.

– Jeg ville lære mer, og jeg er en håndverker. Det er moro å skape arbeidsplasser, og jeg kan arbeide når jeg selv har lyst og ut i fra familiesituasjonen. Dessuten aksepterer folk at de må kjøre en stubb for å finne en møbeltapetserer. Her stopper kunder som har vært på Finnskogtoppen, og lokalmiljøet vil at jeg skal lykkes. Hit kommer folk med møbler som har en affeksjonsverdig. Og setter et ungt par i stand ei gammel spisestue, så har de gode møbler i veldig mange år, sier Røsholt. Akkurat nå er det mye 50-og 60-tallsmøbler som får et nytt liv, og dette er møbler som er lette å flytte og som passer i små stuer og i leiligheter.

Et hav av muligheter

– Anbefaler du andre å flytte hit og skape egne arbeidsplasser?

– Ja, det gjør jeg. Det er veldig mange muligheter til å skape noe eget her. Lokalmiljøet ser også verdien av å ha en møbeltapetserer her, sier Røsholt.

Hun viser fram gamle mønstre som gir 90-tallsofaen fra Hødnebø et nytt liv for minst 20 år framover. Det solfalmede stoffet er borte, putene var i god stand og den røde kappen nederst er fjernet. Dermed skapte Røsholt en stilig sofa i løpet av ei uke.

– Det er et hav av muligheter og det finnes så mange fantastiske stoffer å bruke. Det er mange tidløse farger- og mønstre som har overlevd i generasjoner. Og det brukes fortsatt ullvatt, hestehår og alfagress i de gamle møblene fra 40-tallet og bakover. Jeg bytter også ut gamle fjærer, sier Røsholt.