De falt pladask da de så annonsen for huset, og hjemflyttingen til Eidskog ble nok litt framskyndet av nettopp huset. Men planen hadde de en stund - for når man er frilans musikere, som de to, så er det ikke nødvendigvis avgjørende hvor man bor.
Forelsket seg i huset
Huset fra 30-tallet har bevart sjelen, samtidig som det er nennsomt pusset opp, både av den forrige eieren, og nå det snart nygifte paret. Maleren har nettopp tatt siste strøket på kjøkkenet, og elektrikeren har gjort sitt.
- Huskjøpet var ganske impulsivt - det var før jul i 2019 at vi var på finn.no og kikket på boligannonser. Vi var da usikre på om vi skulle bo i rekkehus, leilighet eller hus, men da jeg snakket med megleren og sa at jeg jobbet som sanger, så sa hun at det nok ville være lurest med en enebolig hvis jeg skulle øve hjemme. Vi så dette huset, og ble kjempeforelska!
Følelsene for hverandre ligger tjukt utenpå Marianne og Trym, og forelskelsen i huset deler de også. I jula 2019 fridde Trym til Marianne, og 2. januar hadde de kjøpt hus. Litt av noen begivenhetsrike uker.
Begge nyhetene serverte de i et familieselskap, til stor lykke for alle. Bryllupsplanene har vært skjøvet på, på grunn av korona, men 3. juli gifter de seg i Eidskog kirke.
Natur, dyr og familie
Marianne, som hadde barndommen sin i Eidskog fra 8-årsalderen, på foreldrene Anne Eriksdatter Bye og Kjell Granheims gård Klanderud, har både gode og ikke fullt så gode minner med å flytte fra Asker til Eidskog.
Det var nemlig ikke alltid like lett å komme fra Asker og like fiolin og ridning, og å passe inn på skolen i Eidskog og finne et miljø. Men etter hvert falt ting på plass, og Marianne og hele hennes familie fant blant annet et godt fellesskap i skyttermiljøet samtidig som Marianne var elev ved kulturskolene på begge sidene av svenskegrensa.
Nærheten til naturen og til det å bo på småbruk, er også gode minner Marianne har med seg fra oppveksten, og som hun ønsker at eventuelle barn vil få samme opplevelsen av. Da er det greit at det bare er en kort kjøretur til Klanderud gård.
Etter studier og bosted noen år i Oslo med samboer Trym fra Trondheim, begynte de å se seg rundt etter en landlig tilværelse.
- Vi bestemte oss for at vi skulle flytte før vi "grodde fast" i Oslo. Mange venter jo til de har fått familie, men vi vil gjerne ha etablert et godt liv og en omgangskrets "på landet" før den tid, sier Marianne.
- Det er fantastisk raust av Trym å ville være med hit. Vi møttes jo gjennom musikken, og er "på lag" med det meste. Trondheim kunne jo også vært et alternativ, men nå føler vi allerede at vi er i ferd med å slå rot på Magnor. Og uansett - skulle det skje at vi finner ut noe annet med tida, er det jo mulig å flytte.
- Det er jo sentralt!
Mange kjenner henne som klassisk mezzosopran og visesanger, hun har vunnet flere priser, og er en av de håndplukkede sangerne i Det norske solistkor, som forøvrig er nominert til Spellemannspris i år. Arven fra bestefar Erik Bye har hun også tatt med i flere av sine konserter og forestillinger. Denne våren debuterer hun som solist med selveste Kringkastingsorkesteret!
Hun og Trym møttes på Norges Musikkhøgskole i Oslo der han utdannet seg til dirigent. Han dirigerer flere kor, blant andre Collegium Vocale på Hamar, der også lokale sangere fra vårt distrikt er med. Det eneste som var trist med å flytte til Magnor, var at han måtte gi slipp på dirigentjobben hos Sandefjord Vokalensemble.
Naturlig nok er det lite forutsigbarhet i deres bransje slik koronasituasjonen er, men de henger ikke med hodet, og Magnor er blitt akkurat det de håpet.
- Vi flyttet inn i fjor sommer, og har blitt kjent med mange allerede. Det er kort vei til det meste, og i vår bransje så er vi på turné eller holder konserter like godt i Bodø som på Vestlandet, så det er ikke nødvendigvis Oslo som er det nærmeste for oss. Samtidig er det jo kort vei herfra både inn til hovedstaden og Gardermoen. Dette er faktisk sentralt på mange måter! sier de to.
Mariannes venninne fra kulturskolen, Berit Billingsø fra Vestmarka, flyttet også tilbake til distriktet nylig. Hun er kantor i Vinger kirke, og de to har konsertert sammen ved flere anledninger.
- Når man er frilans musiker, er hverdagen ofte intens, og man må ta vare på fritiden sin. Da er det godt å hente seg inn igjen i roen vi får her. Og i vinter har det vært helt fantastisk - vi har gått masse på ski, og for noen skimuligheter Eidskog har å by på!
Marianne gir private sangtimer, så huset har sin egen avdeling i annen etasje, der hun tar imot elever. Hun underviser også i sang ved Kulturskolen i Odalen.
Trym studerer pedagogikk og har for tida et vikariat på Magnor skole hvor han trives veldig godt:
- Å jobbe i skolen, gir meg mye, og ikke minst er det lettere å lage seg et nettverk, både gjennom kolleger og det at jeg blir kjent med menneskene som bor her i området, sier han.
Som Marianne ønsker han seg selvfølgelig en koronafri tilværelse der de kan utøve yrkene sine fritt, og den tid kommer nok. Inntil da så har de funnet gode ordninger i hverdagen.
2020 ble omtrent alt i våre arbeidsliv satt på vent, og mye er fortsatt veldig uforutsigbart i musikkbransjen. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe - med så mye som måtte utsettes, både jobber og bryllup, så har de hatt mye mer tid å legge ned i huset og oppussingen enn de ellers hadde hatt:
- Det har balla litt på seg, flere planer dukker opp, for hver ny som er realisert, ler de to.
- Men vi har spilt "på lag" med huset, og ikke renovert for voldsomt. Det skal beholde sin opprinnelige sjel, og det å ha dette husprosjektet sammen, har vært lærerikt og brakt oss tettere sammen.
(Saken fortsetter etter faktaboksen)
På lag med huset
Uansett - aldri så galt at det ikke er godt for noe - med så mye som måtte utsettes, både jobber og bryllup, så har de hatt mye mer tid å legge ned i huset og oppussingen enn de ellers hadde hatt:
- Det har balla litt på seg, flere planer dukker opp, for hver ny som er realisert, ler de to.
- Men vi har spilt "på lag" med huset, og ikke renovert for voldsomt. Det skal beholde sin opprinnelige sjel, og det å ha dette husprosjektet sammen, har vært lærerikt.
Og de skryter av håndverkerne i distriktet, som har gjort solide jobber:
- Det har vært så mange dyktige folk her og hjulpet oss! Og på Bonnerud farge på Skotterud, der kjenner de oss godt nå! Vi har aldri vært så mange ganger i samme butikk! ler de to.
Familien har også bidratt med mye, sier Marianne. Pappa var her for eksempel nesten hver dag etter jobb i sommer og hjalp oss med mye forskjellig. Vi er heldige som har foreldrene mine like ved!
Marianne storkoser seg med å så og plante, så vinduskarmene er fulle av pelargoniaer som strekker de første grønne bladene mot våren. Paret har plantet masse tulipanløker ute i hagen, og gleder seg til en sommer med skikkelig blomsterflor.
De kjøpte nemlig også nabotomta, der det ikke er noen bolig, så det blir plass å boltre seg på i hagen etter hvert.
De er også andelshavere i Lene Stangnes' biodynamiske gård på Tobøl, der de får høste en andel av årets avling:
-Her var vi flere ganger i uken i sommer, og dette tilbudet er faktisk noe av det jeg setter aller mest pris på ved å bo i Eidskog, sier Marianne.
-Vi henter fremdeles rotgrønnsaker der til tross for at det er blitt mars måned!
- Det er et kjempeflott tilbud både for å ta vare på miljøet og bli litt "grønnere", samtidig som vi treffer mange hyggelige folk som også er andelshavere, sier paret.
Marianne har også meldt seg inn i Bygdekvinnelaget, og ser fram til å ta en aktiv del der.
Tror på framtida
Utviklingen for Eidskog og Magnor ser de lyst på:
- Tenk bare på prosjektet til Vestre med sin møbelfabrikk som blir et opplevelsessenter - det blir veldig spennende å se hvordan det blir, sier Trym.
Begge to er begeistret over planene som ligger for Magnor framover, og med blant annet Ingelsrud konditori en liten spasertur unna, er det også muligheter for kaféliv.
- I Oslo tenkte jeg ikke så mye over hva arbeidsplasser betyr for et sted - som Hydro her på Magnor. Nå som jeg har bodd her noen måneder, ser jeg hvor viktig det er, og at ikke alt sentraliseres, sier Trym.
- Som frilansmusikere har vi fått kjenne på store utfordringer gjennom tiden med pandemien. Vi er heldige som bor i Norge og har fått noe kompensasjon for det vi har tapt, samtidig som vi har måttet tilpasse og endre arbeidshverdagen vår fortløpende ettersom hva myndighetene tillater.
- Midt i alt dette har det vært deilig å komme seg ut av byen og ut på landet, hvor vi har kunnet bruke masse tid sammen og skape starten på ei framtid, med drømmehuset på Magnor!