(Avisa Oslo) Strømprisene skyter igjen i været, og er nå rekordhøye.

Dette går spesielt utover bedrifter som ikke kvalifiserer til den statlige strømstøtten.

Men heller ikke hytteeiere får strømstøtte, noe Aktiv Eiendomsmegling vil se en endring på.

Basert på en fersk undersøkelse (gjort av YouGov på vegne av Aktiv) gjør de høye prisene at fire av ti hytteeiere vurderer å tappe fritidsboligen for vann og fryse den ned, skriver meglerfirmaet i en pressemelding.

– Siden hytteeierne ikke får strømstøtte, er det svært dyrt å bruke hytta. Våre meglere rapportere om at flere ikke har råd til å bruke hytta. Mens noen velger å selge, melder andre at de lar hytta stå tom gjennom vinteren, og dermed sparer de seg for strømutgifter. Hytter av moderne karakter krever oppvarming, så å la den stå tom i vintermånedene kan i verste fall føre til at vannrør og andre kilder til vann fryser og sprekker, sier Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling.

30 prosent bruker hytta mindre enn før

Onsrud bemerker videre at det å fryse ned hytta vil kunne ødelegge den, og at verdier til flere millioner kan gå tapt. Han er også bekymret for lokalsamfunnene:

– Konsekvensene for enkelte lokalsamfunn kan være katastrofale om hytteeiere ikke får strømstøtte. Noen lokalsamfunn lever av hyttegjestene, og deres tilstedeværelse sysselsetter ofte en haug med folk. Kommer ikke hyttegjestene, får ikke den lokale nærbutikken kunder, og dermed stuper inntektene. Manglende strømstøtte kan gjøre at arbeidsplasser går tapt, sier han.

Tre av ti bruker hytta mindre enn før, viser undersøkelsen.

Strømstøtte til også hytteeiere kunne endret dette, tror selskapet.

– Strømprisene er på skyhøye nivåer igjen, og på det verste gjennom vinteren blir prisene spådd til 20–25 kroner kilowattime. Regjeringspartiene ble nylig enig om statsbudsjettet, dessverre ser vi at strømstøtte til fritidsboligeiere ikke har vært et tema. Vi mener regjeringen burde gitt strømstøtte til hytteeierne – de er også vanlige folk.

Høye priser

Onsdag 14. desember viser Nord Pools oversikt at strømprisene i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir 5,99 kroner per kWh på sitt høyeste.

– Det er vanskelig å si noe om hvordan strømprisene blir framover, men mye tyder på at de vil gå nedover igjen, da det er meldt varmere temperaturer utover uka, sier kraftanalytiker Fabian Skarboe Rønningen i Rystad Energy til NTB.