Ringsaker Blad: Det var 5. juni i fjor at et barn på halvannet år døde etter et hundeangrep på en adresse i Brumunddal. Politiet etterforsket saken i nesten ett år, og oversendte sin innstilling til tiltale til statsadvokaten i Hedmark og Oppland i vår.

Tidlig i etterforskningen ble eieren siktet for brudd på lov om hundehold. I mai var tiltalen klar. Ifølge påtalemyndigheten gikk en rottweiler og en golden retriever løs i hagen, med åpen verandadør inn til stua i boligen i Brumunddal, i juni i fjor sommer. Mellom verandaen og stuen skal den nå tiltalte kvinnen ha satt opp en provisorisk grind.

– Uten tilsyn lot kvinnen barnet være alene på stua, heter det videre i tiltalen tatt ut av statsadvokat Magnus Schartum-Hansen.

På tross av grinden skal rottweileren ha fått tak i barnet og bitt det i hodet og kroppen flere ganger. Barnet døde på stedet som følge av skadene. Hundene ble avlivet umiddelbart etter hendelsen.

Flere tilfeller

Ringsaker Blad kjenner til at rottweileren var involvert i flere bite-episoder før 5. juni 2021. Statsadvokat Schartum-Hansen bekrefter overfor RB at påtalemyndigheten vil føre bevis for kvinnens hundehold helt tilbake til 2016 under den fem dager lange rettssaken.

Totalt seks personer som var vitne til episoder i januar 2016, juli 2016, januar 2017 og februar 2019 skal forklare seg.

Schartum-Hansen ønsker ikke å kommentere i hvilken grad rottweileren som tok livet av ettåringen var involvert i de ovennevnte hendelsene.

– Bevisførselen er knyttet til tiltaltes hundehold, som påtalemyndigheten mener er av betydning for hennes aktsomhet. I retten vil jeg komme nærmere inn på disse hendelsene, sier han til Ringsaker Blad.

Inger Johanne Reiestad Hansen bistår den etterlatte moren i saken. Campbell & Co-advokaten varsler at hun vil fremme et oppreisningskrav på vegne av sin klient under hovedforhandlingene.

– Redd for hunden

Reiestad Hansen sier at moren til den avdøde ettåringen er forberedt på å få gjennomført rettssaken halvannet år etter hendelsen.

– Dette er en stor belastning for henne, og hun gruer seg veldig. Men hun har et stort støtteapparat rundt seg for å komme seg gjennom dette. Hun mener det er riktig at det blir en rettssak.

Ifølge advokaten skal tidligere episoder med rottweileren har gjort kvinnen hun bistår bekymret.

– Hun sier de har vært redd for denne hunden, som tidligere har skadet flere barn, sier Reiestad Hansen til Ringsaker Blad.

Kvinnen er tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død og «for å ha latt hund være løs uten at den var forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel». Strafferammen er seks års fengsel.

Ifølge den tiltalte kvinnens forsvarer, Jens Henrik Lien, erkjenner hun ikke straffskyld.

– Hun vil svare nei på skyldspørsmålet i begge tiltalepostene. Både i forhold til uaktsom forvoldelse av død og i forhold til å ha latt hunden være løs uten at den var forsvarlig inngjerdet, sier han ifølge NTB.