Nå må det være lov å være optimister, dere. Sola skinner, det ymtes frampå om «grenseåpning» og svenskehandel om noen uker og assisterende helsedirektør Espen Nakstad – mannen som vi framfor noen har sett til for å få siste nytt om utviklingen – sier at det ikke er noen grunn til å tro det blir forsinkelser i gjenåpningsplanene.

Som alltid tas det forbehold. Pandemien kan fortsatt ta uventede vendinger. Det er primært tre faktorer Erna Solberg & co. ser på når de vurderer neste trinn i sin firetrinns plan: Hvor mange er smittet, hvordan er kapasiteten på sykehusene og hvor mange har vi klart å vaksinere. Vi har bra kontroll nå. Fortsetter det slik, er det ingen grunn til å somle med gjenåpningsplanen.

Trinn to i planen ble iverksatt 27. mai. Dermed kan vi forvente at trinn tre utløses 17. juni. Det innebærer blant annet normale skjenketider for utesteder, inntil 20 gjester i private hjem og inntil 1000 personer samlet på offentlige innendørsarrangementer, gitt at endel forutsetninger er på plass.

En normalisering av hverdagen betyr også en normalisering av andre faktorer rundt oss. Renta for eksempel. Mange har nytt godt av lave lånerenter, men snart kommer den til å krype oppover igjen. I en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), publisert 4. juni, åpner byrået rett og slett med å skrive «Nå snur det». Videre melder SSB: «Vaksineringen av befolkningen har kommet langt, og gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft til den økonomiske aktiviteten i Norge framover. Den første rentehevingen kommer mest sannsynlig i september.»

– Alt ligger til rette for at økonomien skal ta seg kraftig opp i tiden framover, uttaler SSB-forsker Thomas von Brasch.

Ved inngangen til en ny, koronapreget sommer skimter vi ikke lenger lyset i enden av tunnelen – vi er i ferd med å bryte ut i dagslys igjen. Hvis ikke vi snubler på oppløpssiden, er mållinjen endelig innen rekkevidde.