Den nylig avsluttede langrennssesongen ble en berg-og-dalbane for Årnes-jenta.

Fram til Tour de Ski i månedsskiftet desember-januar, gikk det meste på skinner.

Men så ble det bråstopp. 22-åringen ble riktignok norgesmester i sprint 1. februar, men kaller selv triumfen i Meråker «det siste jeg husker som var bra denne sesongen».

 

Veit ikke hva som er feil

I etterkant har kroppen vært tung og lite mottakelig for trening. Hva som skjedde etter Tour de Ski og NM, har hun ikke funnet svar på.

– Jeg vet ikke. Jeg sliter fortsatt med å finne det ut, og jeg er fortsatt ikke helt oppe og nikker. Jeg får bruke mai godt, sier Nes-løperen til Glåmdalen.

Forrige mandag ble det klart at hun gjenforenes med tvillingsøster Tiril på elitelandslaget neste sesong. Det kom samtidig ikke helt bardust på 22-åringen.

– Jeg har vært spent, men fikk beskjed for et par uker siden. Det hadde blitt en nedtur hvis jeg ikke kom med. Da hadde det nok blitt rekruttlag ett år til, smiler Lotta.

Uvant situasjon

22-åringen er ikke i tvil om at landslagsplassen vil være bra for hennes videre utvikling som langrennsløper, og Nes-jenta gleder seg til å komme inn på et nytt lag med nye trenere og til å få ny input.

Samtidig handler mye akkurat nå om at kroppen igjen skal respondere normalt på trening. Men når hun ikke veit årsaken til problemene, er det også vrient å skrive ut noen resept som vil gi friskmelding.

– Jeg har hvilt ganske mye i april og trent kun litt, og det er det jeg har tenkt å gjøre framover også. Jeg må bare starte litt fra bunnen, sier Lotta.

Lotta Udnes Weng

Født 29. september 1996 (22 år)

Fra Årnes, bor på Lillehammer.

Meritter: NM-gull senior, sprint, 2019. NM-gull senior, lagsprint 2017 og 2018. VM-gull, U23, 15 km 2017. VM-gull, junior, stafett 2015.Beste verdenscup-plassering: 6. plass i Val Muestair januar 2019.

Aktuell: Har fått plass på elitelandslaget, men sliter med en kropp som ikke spiller på lag.

 

– Er du redd for at dette kommer til å henge i utover sommeren?

– Ja, jeg er jo litt redd for det. Jeg håper ikke det gjør det, og tror det heller ikke, men jeg har ikke kontroll på dette, for jeg har aldri vært sånn som dette før. Det er litt uvant.

Lotta innrømmer gjerne at situasjonen er ubehagelig.

– Ja, den er det. Jeg er ikke stresset, for det er bare begynnelsen av mai ennå, men jeg vil jo så fort som mulig tilbake til normalen, sier hun.

Felles opplegg igjen

– Kan det være at du har trent for hardt?

– Ja, det er sånn det kjennes ut på kroppen, men jeg har ikke trent så hardt heller, så det er vanskelig å si.

Elitelandslagsplassen er naturligvis et stort positivt innslag foran neste sesong.

Den betyr blant annet at det igjen blir mange treningsøkter sammen med tvillingsøster Tiril. Dem har det vært færre av enn tidligere det siste året.

– Vi har vært på samling til ulike tider og vært i forskjellige opplegg, men nå blir det vel det samme igjen, smiler Lotta.

På landslaget blir hun også del av det som blir et sprintmiljø. Inn kommer nemlig også sprinterne Ane Appelkvist Stenseth og Anna Svendsen.

Fokus på sprint

Udnes Weng innrømmer at sprint vil få hovedfokuset i tiden som kommer for hennes del.

– Jeg tenker først og fremst det, ja. På sikt blir det nok mer distanse. Sånn det er nå, tror jeg det er vanskelig å bli god i begge deler, så da må man prioritere litt, fastslår Nes-løperen.

Det siste året har hun vært del av rekruttlandslaget, mens tvillingsøster Tiril har trent med elitejentene.

Det har hatt klart positive sider, samtidig som søstrene har vært mer fra hverandre enn før.

– Jeg synes på en måte det har vært litt godt også (å være på rekruttlaget), for da har man vært litt underdog. Det er en bedre posisjon å være i. I tillegg har jeg trivdes veldig godt på laget og hatt det veldig gøy der, avslutter Lotta.