Og det som kommer inn ved loppemarkedet og matsalget går i tillegg til høstens TV-aksjon, denne gangen til Kirkens Bymisjon. Tiltaket er til nytte for mange.

– Norsk er et vanskelig språk. Vi trenger stadig øvelse av forskjellig slag. Da er det fint å snakke med folk på norsk så godt vi kan for at det skal bli enda bedre, sier leder for arbeidet med loppemarkedet, Rami Kamhia, som kommer fra Syria, er utdannet farmasøyt og snakker nesten helt flytende norsk.

For at elevene ved opplæringssenteret skal lære norsk raskest mulig, er det «forbud» mot å snakke engelsk. Det skal gå på norsk og deres eget morsmål.

Stort engasjement

Det er som alltid stort engasjement blant elevene ved opplæringssenteret rundt loppemarkedet. En rekke flotte lopper er alt kommet inn. Gymnastikksalen begynner alt å bli fylt opp.

– Men vi trenger mer, så vi har imot lopper ennå et par uker før vi må gjøre finpussen til selve loppemarkedet 29. september. Vi tar imot alt unntatt elektriske artikler og store møbler, sier Rami Kamhia.

Det er nå rundt 60 elever ved Åsnes Opplæringssenter. det er folk fra en rekke nasjoner. På loppemarkedsdagen blir det en utstilling med informasjon om de land som elevene ved opplæringssenteret kommer fra.

Slik har det vært på alle tidligere loppemarkedsdager, og det har vært mye nyttig informasjon for dem som har besøkt markedet.

– Vi håper også at det skal gi en pen pengesum til Kirkens Bymisjon, sier Rami.

Det som kan gi penger til aksjonen er lopper av alle slag fra sko og klær til bruksgjenstander og pynteting. Lokalbefolkningen viser alltid stor giverglede, og i tillegg kommer de gjerne tilbake på loppemarkedsdagen for å handle.

Spennende mat

En spennende mulighet for publikum blir det å finne på kjøkkenet ved opplæringssenteret. Der vil elever være til stede for å servere forskjellige matretter fra sine opprinnelige hjemland, samt også norsk mat. Produksjonen av forskjellige retter er alt i gang, og også denne delen av loppemarkedet har vært en suksess tidligere.

De som har våget å ta skrittet til å smake på noe annet enn de er vant til i Solør, har ikke angret på det. For det har vært spennende smaksopplevelser. Kafé med mye spennende på tallerkenen blir det kjøkkenskolebygget.

– Vi gleder oss og håper at folk kommer. Vi er blitt veldig godt mottatt her på Arneberg og lærer stadig noe nytt i forhold til norsk kultur. Og det er viktig for oss, sier Rami Kamhia som sammen med kona Nebal Sollaum og to barn har bosatt seg på Arneberg.

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.